Heropening buitenbad als ultieme stip op de horizon voor werkgroep Zwembad Bolsward

BOLSWARD De Werkgroep Zwembad Bolsward heeft al zo’n vierhonderd ‘vrienden’ en ook steeds meer sponsoren zeggen hun steun toe. Op 1 maart moet de groep haar plannen presenteren aan de gemeente. De ultieme wens? Het buitenbad terug. ,,Dat zou machtig zijn.”

Namens de werkgroep vertellen Tineke Breeuwsma en Tineke de Rijke over de plannen. De ogen van beide dames beginnen te glimmen als het woord ‘buitenbad’ ter sprake komt. Schuimblokken voor een dubbeltje, het verdiende ijsje na het opruimen van het terrein en de diepe stem van badmeester Piet: beiden hebben genoeg herinneringen aan het buitenbad dat in 1994 gesloten werd.

Heropening daarvan is echter een stip op de horizon, eerst willen ze kijken naar verruiming van de openingstijden en het organiseren van activiteiten binnen de muren van het zwembad en op het bestaande terrein. ,,We hebben de opdracht gekregen te kijken naar de korte en de lange termijn”, legt De Rijke uit. ,,En we moeten kunnen aantonen wat Bolsward levert. Welk draagvlak er vanuit de mienskip komt.”

 ,,We zitten nu op zo’n vierhonderd vrienden”, vertelt Breeuwsma. ,,Maar we willen naar de duizend”, haakt haar kompaan daar op in. ,,Dat moet toch haalbaar zijn?”

De zevenkoppige werkgroep, waar het tweetal deel van uitmaakt, houdt zich bezig met het voortbestaan van het zwembad in Bolsward. Daarbij is ook periodiek overleg met verschillende raadsleden van Súdwest-Fryslân. Vanuit de gemeente is 1 maart als piketpaal geslagen om het net op te halen. Dan moet de werkgroep haar plannen presenteren.

Het hoopt daarbij het college ‘omver te kunnen blazen’ met het aantal vrienden, maar enige haast is dus geboden gezien die naderende deadline. ,,Veel mensen zeggen dat ze achter ons staan. Nu is het tijd om dat te laten zien”, aldus Breeuwsma. Het helpt volgens haar dat het zwembad sinds de jaarwisseling beheerd wordt door de gemeente, daar waar het contract met exploitant Optisport afliep en niet verlengd werd. ,,Het is nu van de inwoners. Het is van ons. Nu is het zaak om het te behouden.”

Ook bedrijven zijn aangeschreven. En met succes, zo blijkt: de sponsorpagina op de nieuwe website zwembadbolsward.nl vult zich in rap tempo. Ondernemers steunen het zwembad in de vorm van sponsoring of het aanbieden van abonnementen voor hun werknemers. Daarnaast heeft de groep de scholen in Bolsward benaderd om meer samen te werken, waar dat mogelijk is. ,,En ook de Bolswarder stichtingen staan achter ons”, vullen ze aan.

Aan ideeën geen gebrek bij de werkgroep. Discozwemmen, een ‘drijf-in’ bioscoop, een foodtruckfestival: ze hebben zo een aantal voorbeelden paraat. ,,Maar ook dat we ouderen na het zwemmen gezellige koffie-ochtenden kunnen bieden.”

Waar mogelijk wordt de samenwerking en het contact gezocht met andere partijen. Voor tips staken ze hun licht al op bij omliggende baden en vandaag (donderdag) wordt een activiteit georganiseerd door het Beweegteam Súdwest-Fryslân op het buitenterrein.

Beide dames hebben vertrouwen in een goede afloop. Ze weten ook dat het Bolswarder bad vaker dreigde te moeten sluiten, maar ze merken nu een nieuw soort energie. Breeuwsma: ,,We zijn heel hard bezig en we pakken het groots aan. Bolsward moet het nu laten zien.”

Wanneer ze tevreden zijn? ,,Als het zwembad blijft en als het hier weer bruist van de energie.” De Rijke vult aan: ,,Als hier weer veel reuring is en als mensen met veel plezier komen zwemmen.”

Het college neemt de plannen van de werkgroep op 1 maart in om deze te beoordelen.