Tientallen nestkastjes geplaatst bij Golfclub Gaasterland

OUDEMIRDUM Op initiatief van een aantal leden van Golfclub Gaasterland zijn er vorige week enkele tientallen nestkastjes opgehangen langs de baan.

De baan in de Gaastelandse bossen is een natuurbaan, wat inhoudt dat er absoluut niet met gif gewerkt mag worden. Het terrein van de club is 43 hectare groot; daarvan is 15 hectare in gebruik als golfbaan. 

De afgelopen jaren zaten er in een behoorlijk aantal eiken op de baan eikenprocessierupsen. Dit vraagt een bijzondere aanpak: om de eikenprocessierupsen te bestrijden kan gebruik gemaakt worden van hun natuurlijke vijanden zoals de kool- en pimpelmezen, vandaar dat de nestkastjes worden opgehangen. 

Er werd een sponsoractie gestart waarbij de leden een nestkastje konden kopen ten behoeve van de bestrijding van de vermaledijde rups en binnen een week waren er 87 stuks. Ook worden er nog 20 kastjes voor spreeuwen gemaakt, voor de jacht op emelten, die het gras in de baan overhoop halen.

Alle nestkastjes zijn gemaakt door cliënten van de JP van den Bentstichting bij Kleurrijk in Oudemirdum en zijn voorzien met een nummer en de naam van de schenker. Deze stichting zet zich om mensen met een beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Ook de golfclub zelf geniet van de cliënten bij de ondersteuning van de horeca in het clubhuis.

In maart wordt er samen met de Vogelwacht Nije- en Oudemirdum gestart om de nestkastjes te gaan monitoren.