College wil ‘totaal versleten’ kunstgrasveld SC Bolsward voor het nieuwe seizoen vervangen

BOLSWARD Het kunstgrasveld van SC Bolsward lijkt eindelijk vervangen te worden. Het college van burgemeester en wethouders wil hier 370.000 euro voor vrijmaken. Woensdagavond werd er over gesproken in de commissie Boarger en Mienskip.

Als het aan sportwethouder Bauke Dam ligt, wordt de sterk verouderde mat in de ‘voetballoze maanden’ vervangen. In juni, juli en augustus dus, zodat er voor de start van het nieuwe seizoen -mocht de coronasituatie het toelaten- op een nieuwe ondergrond gespeeld kan worden. Het huidige veld is totaal versleten en afgekeurd, zo blijkt uit een rapport van Kiwa ISA Sport, dat de kunstgrasvelden voor de gemeente onder de loep neemt.

,,Het veld is echt aan vervanging toe. Dit is het ultieme moment om met dit voorstel akkoord te gaan”, sprak Dam woensdagavond ten overstaan van de commissie. ,,Johan Cruijff zei ooit: vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt, maar dat was ik hier niet van plan.”

De wethouder moest nog wel een aantal vragen beantwoorden over de keuze voor kunstgras in plaats van natuurgras. In de Koersnota 2021 wordt juist ingezet op minder synthetische velden en meer grasmatten. ,,We leggen liever mooie natuurgrasvelden aan, maar er zijn redenen waarom we dat met dit veld niet doen”, antwoordde Dam. Het vele gebruik wordt als hoofdreden opgevoerd. Op een kunstgrasveld kan simpelweg meer en langer -in principe het hele jaar door- gespeeld worden.

,,Natuurgras past hier niet. Dan zullen we het buiten het groene hart moeten inzaaien, want op het Bolwerk kunnen we niet een paar velden bijleggen. Die ruimte is er niet. Dit past het beste binnen het plan van Sporthart Bolsward en ook SC Bolsward. Sterker nog: zij willen nog wel een tweede kunstgrasveld.”

Jikkie Ruiter (FNP) vroeg zich nog wel af in hoeverre de vervanging van het veld strookt met de plannen voor de aanpak van het hele gebied rondom het sportcomplex. Het zogenaamde Groene Hart, waar onlangs een gebiedsvisie voor gepresenteerd is. Het moet niet zo zijn dat er straks een nieuw veld ligt en dat dit een paar jaar later weer weg moet, was de strekking van haar betoog.

,,Dit pas binnen die plannen”, verzekerde Dam. ,,Het uitgangspunt daarvan is de structuur van de velden zoals ze er nu liggen.”

Over twee weken wordt in de raadsvergadering definitief een klap gegeven op het voorstel. Als dit goedgekeurd wordt begint een aanbestedingsprocedure. De nieuwe mat wordt ,,zo duurzaam mogelijk aangelegd”, beloofde de wethouder. De rubbergranulaatkorrels zullen niet terugkeren: er wordt gekozen voor een variant met kurk. Ook het hekwerk rondom het hoofdveld wordt aangepakt.