De Olympische droom van Peter Houwer lijkt uit te komen

BOLSWARD Op het moment dat het Nederlands vrouwenelftal zich in juni 2019 voor het eerst plaatst voor de Olympische Spelen, heeft ook ‘supersupporter’ Peter Houwer uit Bolsward een doel. Hij moet en zal de dames ook in Japan aanmoedigen. Om de kosten te kunnen dekken start hij een crowdfunding. Niet alleen voor zichzelf, want hij koppelt daar ook meteen een goed doel aan. Nu nadert Houwer zijn streefbedrag. ,,Ik ga ervan uit dat het doorgaat.”

Drie Europese kampioenschappen, twee wereldkampioenschappen en talloze oefen- en kwalificatiewedstrijden reist Houwer de Oranjeleeuwinnen al achterna. ,,Ik heb ze van niets naar de wereldtop zien gaan. Al mijn geld en vrije dagen gaan daar naartoe", zo bekent hij

,,Maar de Spelen ontbreken nog", zegt hij later. Niet onlogisch ook: nooit eerder plaatste het nationale vrouwenvoetbalelftal zich voor dit eindtoernooi. Dat unicum kan Houwer simpelweg niet van achter de tv meemaken.

Vanwege het coronavirus zijn de Olympische Spelen al een jaar uitgesteld, maar de superfan heeft goede hoop voor dit jaar: ,,Ik denk wel dat het doorgaat", vertelt hij vanuit zijn woning in Bolsward. Op de achtergrond staat toevallig het sportjournaal aan, waarin wordt vooruitgeblikt naar de het grootste sportevenement ter wereld. Geplande startdatum: 23 juli 2021. ,,Ze kunnen het niet nog een keer uitstellen. Dat hebben ze ook al gezegd: dan wordt het afgelast."

Houwer volgt de ontwikkelingen met bovengemiddelde belangstelling. Het shirt van keepster Loes Geurts hangt ingelijst aan de muur in zijn woonkamer. Zij is goed en wel de ‘aanstichter’ van de avonturentocht van Houwer.

De twee kennen elkaar vanuit hun tijd bij RES en twaalf jaar geleden besluit Houwer om ,,maar es even bij Loes te kieken", als de keepster uit Hichtum onder de lat staat bij de Oranjevrouwen. ,,Nederland – Spanje. 2-0", weet hij nog goed. Het zal het begin worden van een trouwe en lange ‘interlandcarrière’ van Houwer. ,,Toen plaatsten ze zich voor het EK in Finland. Daar ben ik ook heen geweest. Dat was heel toegankelijk allemaal."

,,Nederland was met Oekraïne het slechtste team van dat toernooi. Ze hielden alleen maar tegen", kijkt hij terug. Veel vertrouwen in een goede afloop heeft hij dan ook niet. Sterker nog: hij plant zijn reis voor de lengte van de drie groepswedstrijden. Als ze onverwacht de halve finale halen, zit Houwer alweer in Bolsward. Een fout die hij niet weer maakt. ,,Als ze er uit liggen, kom ik terug", is vanaf dat moment de belofte die hij doet op zijn werk. Bij de Spelen ligt dat overigens iets anders. Hij boekt zijn verblijf in Japan voor de gehele lengte van het toernooi.

De teller staat inmiddels op 119 bezochte wedstrijden in zo’n twintig landen. Het levert Houwer zelfs een plaatsje op de Wall of Fame op, bij het bondskantoor van de KNVB in Zeist.

,,De sfeer bij de wedstrijden is heel gemoedelijk. En een belangrijk verschil: die meiden mekkeren niet zo", verklaart Houwer zijn trouwe staat van dienst.

Er is nog een reden voor zijn volgdrang: ,,Ik reis graag, dus ik maak er vaak een stedentrip van. De wedstrijd is dan mijn smoes om erop uit te gaan, maar ik vlieg niet alleen voor die negentig minuten overal naartoe."

Meestal gaat hij alleen. ,,Dat vind ik prettig. Je ontmoet altijd mensen." Bij uitwedstrijden profileert Houwer zich als ‘die man met het hoedje’. Hij pakt zijn telefoon en toont een aantal foto’s. ,,Kijk, ik heb al mooi wat weggegeven."

Op de afbeeldingen staan supporters van verschillende landen -onder andere Nieuw-Zeeland, Zweden en China- met het oranje hoofddeksel van Houwer. ,,Je zit als supporters van beide landen gewoon bij elkaar."

Hij ziet de populariteit van het vrouwenvoetbal groeien. Ook hier maakt hij beide uitersten mee: eens zat hij tijdens een kwalificatiewedstrijd in Servië als enige supporter op de tribune. ,,Dat was ergens onder Belgrado, op een veld vergelijkbaar met hier in Bolsward. Ook van de thuisploeg was er niemand."

Groot is het contrast als de straten in de Franse steden Valenciennes en Le Havre zich in juni 2019 vullen met massa’s Oranjefans tijdens het WK. Houwer is uiteraard één van hen. De oranjestoet die zich voor de wedstrijd naar het stadion verplaatst is indrukwekkend. ,,Zoiets hadden die Fransen ook nog nooit gezien. Er zaten twintigduizend Nederlanders in het stadion!"

De Nederlandse dames bereiken de finale, maar moeten hierin hun meerdere erkennen in de Verenigde Staten. ,,Die steken er met kop en schouders bovenuit", weet Houwer. Naast de zilveren medaille weet Nederland zich echter na winst in de kwartfinale (daarin werd Italië met 2-0 verslagen) geplaatst voor de Olympische Spelen. Een primeur. Het is logischerwijs ook het ontbrekende toernooi op het palmares van Houwer.

En dus stelt hij alles in het werk om daar bij te zijn. Hij zet een crowdfundactie op en probeert via een veiling geld in te zamelen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een goed doel. ,,Dat zouden de Special Olympics in Heerenveen zijn, maar die gingen niet door. We gaan nu kijken naar een nieuw doel."

Hij staat op en loopt naar een doos die via een pakketdienst bezorgd is. ,,Kijk, dit kwam gisteren vanuit Limburg." Hij tovert een paar wit-oranje nikevoetbalschoenen tevoorschijn, voorzien van de handtekening van sterspeelster Lieke Martens. ,,Kreeg ik van haar vader opgestuurd", klinkt het droogjes. Er zit ook een gesigneerd trainingsshirt van Martens’ club FC Barcelona bij.

En zo heeft hij meerdere relikwieën die onder de digitale hamer gingen op de speciaal opgezette Facebookpagina. Van verschillende internationals kreeg hij spullen opgestuurd die hij kan veilen. Houwer is voor velen van hen geen onbekende. ,,Vorig jaar na het WK, voor de eerste wedstrijd tegen Estland, heb ik een brief gemaakt waarin ik uitlegde wat ik van plan was en dat ik hun steun nodig heb."

Toevallige toehoorder daar: Jan Dirk van der Zee, namens de KNVB directeur van het vrouwenvoetbal. ,,Mag ik ook één?", herhaalt Houwer de vraag die Van der Zee hem stelt. De Bolswarder legt kort uit wat zijn plan is, de bestuurder leest de brief ter plekke en belooft: ,,Ik ga kijken wat ik kan doen."

Aan die belofte herinnert Houwer Van der Zee nogmaals als ze elkaar tegenkomen in Turkije, waar ze toevallig in hetzelfde restaurant eten voorafgaand aan een wedstrijd. ,,En, heb je er al over nagedacht?", vraagt Houwer nog maar eens. Hij krijgt een weifelend antwoord.

Driemaal blijkt scheepsrecht, want ook in Frankrijk treffen de twee elkaar. ,,Er zijn altijd kaarten voor ouders beschikbaar, daar zal toch ook wel een kaartje voor mij bijzitten?", redeneert hij hardop ten overstaan van Van der Zee. ,,Ik heb nog van niemand van de ouders gehoord dat ze naar Tokio gaan", zet hij zijn argument kracht bij. Door de jaren heen kent hij de ouders van de speelsters goed. ,,Pa Martens belde nog: ons Lieke wil niet eens dat wij gaan."

Hij overtuigt de bestuurder: ,,Dat is bij deze toegezegd", zijn de verlossende woorden die Houwer hoort uit de mond van de KNVB-directeur. Dat scheelt hem sowieso een kleine negenhonderd euro aan kaartjes heeft hij al uitgezocht. En, bijkomend voordeel van de ‘KNVB-kaarten’: ,,Als er maar beperkt publiek mag komen, zit ik er sowieso bij", zo vermoedt hij.

Houwer is verder druk bezig met het zoeken naar accommodatie en vervoer. ,,Maar de loting is pas in april, dan worden ook de speelsteden bekend. Voor hetzelfde geld spelen ze in Sapporo, dat ligt twaalf uren boven Tokyo."

Welke stad of welk stadion het wordt: Houwer zal er bij zijn, gehuld in een speciaal gemaakt shirt. ‘Peter goes to Tokyo’, staat er op een oranje tricot. Daaronder een lijst met talloze sponsoren. ,,Daar staan we honderd op", zegt hij trots. ,,Ik heb maar vier keer ‘nee’ gehoord toen ik mijn verhaal deed. Toen het coronavirus inviel, heb ik de actie even stilgelegd. Het voelde ongepast om toen geld te vragen."

Maar in twee jaar tijd heeft hij nu tienduizend euro bij elkaar vergaard via loterij-acties en de eerder genoemde veilig, maar ook door giften en eigen inspanningen. Lachend: ,,Ik heb ook een flessenactie gehouden. Stond ik anderhalf uur bij de Jumbo om die dingen in te leveren."

,,De actie gaat boven verwachting goed", is Houwers samenvatting. ,,En als iedereen wat overmaakt die het heeft toegezegd, had ik nog meer gehad. Al is de actie nog niet op zijn eind."

Zijn bezoek aan de Olympische Spelen is voor Houwer een volgend hoogtepunt in zijn supporterscarrière. En daarna? ,,Ik stop dan niet, maar het volgende WK is in Australië. Dat is wel heel ver weg.."

Houwer belooft tijdens zijn bezoek aan Japan dagelijks updates te geven via de Facebookpagina ‘Super Supporter Droomreis naar Tokyo’.

Yme Gietema.