Nieuwe fiets kopen: Let hier op!

Aangeboden door: fietsenopfietsen.nl

Een nieuwe fiets kopen is méér dan alleen een leuk model en kleur kiezen met de goede hoogte. Er zijn verschillende soorten fietsen, met een scala aan kenmerken: van een vrolijke peuterfiets met zijwieltjes, tot een snelle, elektrische dames- of herenfiets.

Sommige fietsen zijn geschikt voor lange afstanden op hoge snelheid, terwijl je een andere juist gebruikt voor kleine stukjes en het vervoeren van bagage. Dus, waar let je op als je een nieuwe fiets koopt? Wij geven je handige tips.

1. Type fiets

Dit is de belangrijkste keuze die je moet maken. Hoe ga jij je fiets gebruiken? Trap je dagelijks een flinke afstand naar kantoor? Overweeg dan een elektrisch model. Breng je de kinderen ermee naar school en doe je er boodschappen mee? Dan is een moederfiets ideaal. Gebruik je de fiets een aantal keer in de week voor korte afstanden, dan is een reguliere heren- of damesfiets voldoende. Als je elke dag met een groep klasgenoten naar school fietst, is een model waarbij je rechtop zit en goed om je heen kunt kijken het meest handig en gezellig, maar voor langere afstanden is een model waarbij je meer voorover zit prettiger. Dit zijn bepalende punten voor welke tweewieler voor jou de beste keuze is. Bedenk dus eerst wat jouw fietsgedrag is en kies vervolgens een type fiets dat daar bij past.

2. Framemaat

Een tweede belangrijk punt is de framemaat. Met een juiste framemaat fiets je het meest comfortabel: je krijgt minder snel last van je knieën, van zadelpijn of rugklachten. Meet de lengte van je binnenbeen op (van de lies tot de onderkant van de voet). Twee-derde van die lengte is de juiste framemaat.

3. Versnellingen en remmen

Een derde belangrijke factor wordt gevormd door de versnellingen en de remmen.

Een fiets zonder versnellingen is minder kwetsbaar en gemakkelijker te repareren. Maar als je vaak een brug of heuvel op moet rijden, zijn versnellingen wel erg prettig! In de stad zijn 3 of 8 versnellingen prima.

Terugtrapremmen zijn het meest robuust, maar minder effectief. Rollerbrake remmen zien we steeds vaker. Ze vragen weinig onderhoud, zijn effectief en slijten niet snel. Velgremmen zijn ook effectief, maar werken minder goed bij nat weer. V-brakes zijn eenvoudig, goedkoop én goed.

4. Velg

De breedte van de velg is ook van belang. Standaard breedte is 30 tot 45 mm bij stadsfietsen. Bij robuustere modellen is de velg vaak breder: dit geeft meer grip op de weg maar ook meer weerstand (lees; zwaarder trappen). Snelle tweewielers hebben veelal smallere velgen, aangezien dit minder weerstand biedt. De wegligging is daardoor wel minder stabiel.

5. Investeer in handige accessoires én een goed slot

Voorzie je nieuwe tweewieler van handige accessoires, zoals een voordrager, een krat of fietstas. Investeer ook in een goed extra slot met ART-2 keurmerk.

6. Merk

Er zijn talloze merken; grote namen met grote prijzen en onbekendere namen voor kleine prijsjes. Maar er zijn ook merken die hoog scoren op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Met een tweewieler van een merk als Popal, Altec en Spirit weet je zeker dat je een goede fiets hebt voor redelijke prijs!