COLUMN | Dementievriendelijke leefomgeving

De maandelijkse column van de kerngroep Dementievriendelijk Bolsward komt deze keer van Jannie de Vries, directeur Welzijnsorganisatie Sociaal Collectief.

In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie, waarvan ruim 100.000 zonder diagnose en 12.000 zijn zelfs jonger dan 65 jaar. Ruim 80.000 mensen verblijven in verpleeg- of verzorgingshuizen. De komende 25 jaar verwacht men een verdubbeling van het aantal mensen met dementie.

Deze aantallen betekenen dat het dementievriendelijk maken van de openbare ruimte steeds belangrijker wordt. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer mee blijven doen in de samenleving. Zelfstandig boodschappen doen, de hond uitlaten, naar het zangkoor blijven gaan.

Een dementievriendelijke leefomgeving houdt rekening met de uitdagingen waar mensen met dementie dagelijks mee kampen: moeite met oriënteren, de weg vinden, prikkels verwerken. Een grote, drukke ruimte kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand zich angstig of verward voelt. Bewegwijzering is heel belangrijk, zowel op straat als in gebouwen. Borden met duidelijk leesbare letters en voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond van de borden. Primaire en secundaire kleuren werken het best: ‘volg de rode lijn en u kunt plaatsnemen op de rode stoelen’.

Als het lopen en oriënteren moeilijker wordt helpt het als er onderweg voldoende bankjes zijn om even uit te rusten. Door te zorgen voor voldoende rustplekken kunnen mensen met dementie beter wandelen en een langere afstand afleggen. Mensen met dementie ervaren afscheiding en contrast als fijn omdat het een gevoel van veiligheid geeft. Dit geldt ook voor stoepen. Stoepen functioneren als een afscheiding, mits goed aangegeven. Een kruispunt wordt als lastig ervaren. Vaak hebben mensen met dementie geen oog voor het andere verkeer, en steken zomaar over.

In Bolsward is de renovatie van het stadshart al een tijdje aan de gang. De kerngroep Dementievriendelijke Bolsward is gevraagd mee te denken op welke manier dit gebied aangepast kan worden aan mensen met dementie. Ook zullen mensen met dementie zelf gevraagd worden waar zij behoefte aan hebben; bijvoorbeeld meer bankjes, looproutes of wegwijzers. Wat doet een groot open plein met mensen met dementie?

Het op straat zijn of in de natuur is belangrijk voor mensen met dementie. Het is fijn om zelfstandig je wandeling te blijven doen en het zorgt voor contact met andere mensen. Bewegen in een natuurlijke, groene omgeving vermindert stress en vermindert lichaamsklachten zoals vermoeidheid. Het vertraagt het proces van dementie en bevordert goed slapen. In deze Corona tijden is het extra belangrijk om te blijven bewegen, mensen te ontmoeten en genieten van de natuur in onze mooie gemeente. Sociaal Collectief heeft, speciaal voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere kwetsbare mensen een wandelboekje gemaakt met tal van wandelroutes in Súdwest-Fryslân. Hiermee willen we hen een hart onder de riem steken en aanmoedigen om er op uit te gaan met je partner, je beste vriend of vriendin.

Het boekje bestellen kan door te bellen (06-25717156) of mailen (g.muller@sociaalcollectiefswf.nl) naar Gerda Muller of Margriet Groenveld (06-11777930/m.groenveld@sociaalcollectiefswf.nl).

Via hen is ook meer informatie verkrijgbaar over respijtzorg, mantelzorgondersteuning of het Alzheimer café. Ook kunnen mensen met dementie of een naaste van iemand met dementie zich bij één van de dames melden om mee te denken om Bolsward dementievriendelijk te maken.