Mondkapjesplicht op Marne college

BOLSWARD Het Marne college in Bolsward gaat vanaf 1 december werken met een mondkapjesplicht. In de openbare ruimtes van de school -klaslokalen dus uitgezonderd- is het dragen van de gezichtsbescherming verplicht voor leerlingen en personeel.

Nu geldt een dringend advies, maar dat wordt met de invoering van de landelijke coronawet omgezet in een plicht. ,,En daar gaan we ook op handhaven”, vertelt rector Dikkie Alkema. Hoe dat precies vormkrijgt, daar wordt nog over besloten door de overkoepelende organisatie CVO Zuid-West Fryslân.

Ook het Marne college werd bleef de afgelopen weken niet vrij van besmettingen. ,,Het zijn niet veel”, benadrukt Alkema. ,,En al het personeel is nu weer gezond.”

De rector onderhoudt nauw contact met de GGD Fryslân, waar een ‘team onderwijs’ is ingericht. ,,Wij varen op hun bron- en contactonderzoek en handelen volgens hun richtlijnen.”

Zo bleef vorige week een klas 3vwo thuis omdat daar meerdere besmettingen waren. Als het ‘losstaande’ gevallen zijn, is die thuisquarantaine niet nodig, meldt Alkema. ,,De ouders van die klas krijgen bericht, maar we geven geen namen”, legt ze het communicatieproces wat daarop volgt uit. ,,Ook niet van medewerkers.”