Retro Radio: de aanstekelijke liefde voor oude vinylplaten

WORKUM Het is zaterdagmiddag, een uurtje of vier. De gordijnen van een verder leeg café Spoarsicht in Workum zijn dicht, maar binnen draaien twee dj’s tot de nacht uit singles op vinyl. Hun publiek -veelal vrienden en bekenden- kijkt via de webcam mee. Vincent Postma (32) en Marcel Dijkstra (49) over het ontstaan van Retro Radio.

,,Ik ben hier opgegroeid”, wijst laatstgenoemde om zich heen in de kroeg die -de naam verraadt het al- tegenover het treinstation in Workum staat. ,,En hier stonden al veel van mijn platen”, rechtvaardigt hij de locatiekeuze. De bakken vol singles achterin het café bewijzen zijn gelijk. Vlak daarnaast staat een dubbele draaitafel, een set goede speakers en, niet onbelangrijk in dezen: een apparaatje dat zowel de audio als video via een laptop het web opslingert. Het principe is simpel, het plezier bij de heren -beiden hobbymatig dj op feesten en partijen- groot.

Tijdens de eerste coronagolf onderneemt Vincent een soortgelijke poging. ,,Dat deed ik vanuit huis. Maar hier, met z’n tweeën is veel leuker.”

Marcel doet voor de zekerheid navraag bij de gemeente en krijgt toestemming. ,,Maar ik heb voor wel de gordijnen dichtgedaan”, voegt hij toe. Dit om te zorgen dat toevallige voorbijgangers niet een blik om de hoek komen werpen.

Eerst probeert het duo het via Facebook, maar door geklooi met licenties en rechten stagneert dit. ,,Daar werden we de hele tijd vanaf gegooid”, aldus Marcel. ,,Dan ging het beeld ineens op zwart.” Hij denkt dat wel even op te kunnen lossen en zoekt via Google naar een telefoonnummer van het bedrijf. ,,Ik kreeg een Engels sprekende man aan de lijn. Ik moest inloggen op mijn pc en een bedrag overmaken”, begint hij aan zijn anekdote. Na enige tijd gaan de alarmbellen rinkelen, want hij lijkt met open ogen in oplichterstruc te trappen. Net op tijd wint de argwaan. ,,Maar ik heb wel meteen mijn creditcard laten blokkeren.”

In een zoektocht naar een alternatief stuiten ze via-via op de streamingssite dlive.tv, een platform dat wereldwijd uitzendt. Vincent maakt een account aan en merkt al snel: ,,Dit werkt perfect.”

Het digitale vuurtje loopt dan snel -een link is immers makkelijk doorgestuurd- en dus rijst de vraag: ,,Wat staat ons te wachten?”

Een miljoenenpubliek bereiken ze niet direct. ,,Maar als ik al één appje krijg van mensen die een leuke avond hebben, dan is dat het mij al waard”, vindt Marcel. Vincent benadrukt: ,,We zijn amateurs. Het lijkt soms wel alsof we er meer lol in hebben dan de mensen die luisteren, en dat is misschien ook wel zo. Het werkt heel aanstekelijk.”

Na ieder uur wisselen ze elkaar af, via de chatfunctie kunnen luisteraars verzoekjes indienen. En qua timing komt er nog best wat bij kijken, zo bekennen ze. De ene plaat aankondigen, de andere stopzetten en ondertussen een nieuwe klaarleggen op de platenspeler: het luistert nauw. ,,Dit is meer het radio-idee”, meent Vincent. ,,Soms gaat het ook wel eens mis. Dat is het leuke: als dat bij mij gebeurt, lacht hij mij uit en andersom is dat ook het geval”, wijst hij lachend naar zijn kompaan. De zeventien jaar dat beiden in leeftijd verschillen, deert hen niet. ,,Qua humor en muzieksmaak zitten we op één lijn.”

Het genre -ook hier verhult de naam weinig- richt zich op muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Een decennium verder vertrekt het gezicht van Marcel al. ,,Bij de jaren negentig houdt het wel op.”

Heel soms spelen ze een beetje vals door een nummer via de telefoon te draaien, maar de gezamenlijke collectie van de Workumers is zo uitgebreid dat dit niet vaak aan de orde is. ,,Het is uniek wat wij doen, met al deze oude singles”, aldus Marcel.

En de bereidheid is groot: ,,Ik neem er vrij voor”, geeft Vincent, werkzaam in de naastgelegen zuivelfabriek, als voorbeeld.

Ze hopen een soort Top2000-cafésfeer te creëren. ,,Dat de mensen zaterdag aan het einde van de middag inschakelen en dan na het eten met een biertje er bij lekker verder luisteren.”

De luisterkring is vooreerst redelijk beperkt, maar breidt zich toch langzaam uit, merken de twee. ,,Wij vinden muziek mooi en mensen genieten daarvan. Dan hebben wij een leuke avond”, is de simpele verklaring. ,,Wij staan hier heus niet voor onze eigen ego’s. Hoe meer reacties we krijgen, hoe enthousiaster we worden.”

Zaterdag om 16.00 uur gaat de eerste plaat weer op de draaitafel. De verrichtingen van de heren zijn te volgen via dlive.tv/Vinny_Vinyl.

Yme Gietema.