Hoe tennisvereniging De Drie Posten doorgroeit

BOLSWARD Waar veel verenigingen grotendeels op slot moeten, brandt bij tennisclub De Drie Posten in Bolsward het licht nog volop ‘s avonds. Sterker nog: de vereniging maakt een sterke groei door.

Premier Rutte zei het nog expliciet in de persconferentie waarin hij enkele weken geleden de gedeeltelijke lockdown onlangs aankondigde: individueel sporten mag nog en tennissers mogen dubbelen. ,,Zo staan hier ‘s avonds regelmatig 24 man op de zes banen”, rekent voorzitter Philippe van Nieuwenborgh voor.

Het is hoe dan ook een seizoen vol vernieuwingen bij de Bolswarder tennisvereniging. Ongeveer een jaar geleden wordt een nieuw bestuur benoemd -onder voorzitterschap van Van Nieuwenborgh- dat een aantal vernieuwingen doorvoert. Digitaliseren en actieve ledenwerving zijn belangrijke peilers. ,,Daarbij zetten we zwaar in op de jeugd. Zij zijn de toekomst van onze club”, legt Van Nieuwenborgh uit. ,,Maar we willen ook senioren motiveren. Tennis is een sport die groeiende is, een sport die je veilig kunt beoefenen.”

De club gaat langs bij scholen en organiseert inloopmiddagen. Met succes. Het ledenaantal stijgt over de hele jaargang genomen met bijna 40 procent.

Die campagne wordt een halt toegeroepen als corona zijn intrede doet. ,,De open dag ging niet door”, geeft de nieuwbakken voorzitter als voorbeeld. Sterker nog: de titel die Van Nieuwenborgh draagt moet formeel nog beklonken worden, want ook door de Algemene Ledenvergadering gaat een streep.

,,En sommige competities konden we helaas niet uitspelen. Jammer, want bij de senioren waren diverse kampioenen. Ook dat niveau zit enorm in de lift.”

We zijn er verschillende interne toernooien. ,,Alles om de binding met de leden te houden. Dat is ook de visie van dit bestuur: we willen een huis van vertrouwen zijn. Sociale activiteiten koppelen aan sportieve activiteiten. Het is daarom jammer dat we vrij snel de komst van publiek hebben moeten beperken.”

,,Het is niet een eerste jaar om er even lekker rustig in te komen”, lacht hij. Want nieuwe ideeën zijn er genoeg, maar met extra hygiëneregels, looplijnen en andere coronavoorschriften houdt hij een jaar geleden nog geen rekening. ,,Maar we hebben hier op de vereniging nog geen enkel coronageval gehad. Niet intern en ook niet extern.”

En omdat tennis juist een sport is die nog wel beoefend mag worden, gaat het lesaanbod op donderdagavond voorlopig door. ,,Dat is ook nieuw, maar er zijn zeker al vijftien senioren die zich daarvoor gemeld hebben. Al is tennis wel een spelletje dat je moet leren. Sommigen vinden het fijn dat ze nu niet hoeven te wachten tot het voorjaar.”

Zolang de weersomstandigheden en corona het toelaten, wordt er getennist bij De Drie Posten. ,,Als er vorst optreedt, gaat de club dicht”, is de overzichtelijke stelregel. ,,Verder spelen we zo lang mogelijk door.”

Meer informatie over het lesaanbod op dedrieposten.nl.