Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden leidt tot doorbraak: 'Workum' zorgt voor ontdekking nieuwe speekselklier

REGIO Het geld dat Maarten van der Weijden met zijn Elfstedenzwemtochten inzamelde, heeft geleid tot een doorbraak. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis stuitten min of meer per toeval op het bestaan van een tot dusver onbekende speekselklier.

Van der Weijden zat vrijdagavond samen met onderzoekers Wouter Vogel en Matthijs Valstar bij het programma Op1 om te vertellen over de ontdekking. ,,Workum 2018", weet hij nog goed. Iedere stad was gekoppeld aan een ander (deel)onderzoek en bij Workum stond de droge mond centraal, een bijwerking die ontstaat na bestraling voor patiënten met hoofd-halskanker. 

Radiotherapeut Wouter Vogel vertelde in de uitzending dat ze met behulp van geavanceerde scan-apparatuur de nieuwe klier ontdekten. ,,Nu we dit weten, kunnen we de bestraling beter doen. Dat scheelt bijwerkingen en verbetert de kwaliteit van leven." Het onderzoek is mogelijk gemaakt door KWF, de stichting waar de Maarten van der Weijden Foundation geld voor inzamelde. 

,,De slikproblemen bij patiënten zijn vreselijk", aldus Van der Weijden. ,,De kwaliteit van leven wordt hierdoor zo veel beter."

In onderstaande video een uitleg:

De oud-olympisch kampioen zwom in 2018 ruim 5 miljoen euro bij elkaar. Hij moest zijn tocht toen voortijdig staken. De herkansing een jaar later leverde meer dan 6 miljoen euro op.