Brandweer Bolsward opgeleid voor gebruik nieuwe hoogwerker

BOLSWARD Brandweer Bolsward heeft een nieuwe hoogwerker. Het oude stadswapen zit er keurig op geplakt en ook de letters die de naam ‘Bolsward’ vormen vallen op, maar verder staat het gevaarte dat een hoogte van 32 meter kan bereiken vooralsnog geparkeerd in de hoek van de kazerne. De brandweerlieden moeten eerst opgeleid en getraind worden voordat ze er mee op pad kunnen.

Daar houdt onder meer Henry Quarré zich mee bezig. Het is een beetje alsof er een nieuwe auto op de oprit staat die nog niet gebruikt mag worden, zo omschrijft hij de situatie. ,,Best frustrerend.”

Mede door het coronavirus duurt dat opleiden langer dan gepland. ,,We hopen dat we ‘m dit jaar nog kunnen inzetten, maar we hebben er geen datum aan verbonden.”

Quarré, sinds 1991 actief bij de brandweer, vormt samen met Jan Schram, Ivo van der Werf en Huub de Boer het viertal kerninstructeurs. Zij wierpen zich op om de collega’s van de Bolswarder brandweerploegen te instrueren. Na een paar dagen cursus op locatie legden ze een examen af. Met succes. Nu dragen ze die kennis over op hun collega’s. ,,Iedereen die minstens vier jaar uitrukervaring heeft, wordt opgeleid”, legt Quarré uit. Van de dertig-koppige groep krijgt twee derde zodoende de instructies.

Want op de nieuwe wagen zitten heus weer nieuwigheden in vergelijking met het oude, afgeschreven model. Qua bediening, qua verlichting en ook qua grootte. Zo is ‘ie drie ton zwaarder en 5 meter hoger ,,Je moet er gewoon mee aan de haal. Proberen het voertuig je eigen te maken”, aldus de instructeur. ,,Ze moeten uren draaien, laten zien dat ze ‘t in de vingers hebben. Daar gaat tijd in zitten. Het grote verschil met de oude is dat hier een stuurbare achteras in zit, waardoor hij meer uitzwenkt.”

De trainingen gaan door corona langzamer en in kleinere groepjes. De nieuwe hoogwerker staat al sinds maart in Bolsward. ,,Maar toen konden we niet opleiden. Dat heeft een tijdje stilgelegen. Bovendien hebben we wel met vrijwilligers te maken, die hier al iedere dinsdagavond op de reguliere oefenavond zijn.”

Voordat de leden van de vrijwillige brandweer ‘op uitruk’ mogen met de nieuwe hoogwerker, moeten ze succesvol een proeve van bekwaamheid afleggen ten overstaan van een examinator van Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer in Bolsward onder valt.

Voor de oude hoogwerker wordt een nieuwe bestemming gezocht.