Vierde plaats op de Freule zorgt voor dubbel gevoel bij Bolsward

WOMMELS Met een vierde plaats -een prijs in het kaatsen- keerden de jongens van KV Bolsward terug van de Freule in Wommels. En dat zorgt ergens voor een dubbele nasmaak. Tevredenheid, want de tegenstand was lastig, maar ook het gevoel ‘wat als..’

WOMMELS Redmar Cnossen, Yoram Elzinga en Dietmer Kuperus vertegenwoordigen Bolsward op de belangrijkste kaatspartij voor jongens van 14 tot 16 jaar. De 118e editie van de Freule kent een roerige aanloop en wordt veel later in het jaar gekaatst dan te doen gebruikelijk. Normaal gesproken op de woensdag na de PC -meestal begin augustus- nu op een zaterdag in september.

Ook de publieke entourage is sterk afgeschaald. ,,Het leek iets meer op een gewone wedstrijd”, zegt Marco Elzinga, vader van Yoram en leider van het partuur, daar over. Maar gekaatst wordt er. ,,We zaten in een lastig blokje”, doelt Elzinga op de loting.

,,Maar we startten fantastisch”, gaat hij chronologisch door de dag. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk vormen één partuur, maar weinig tegenstand voor de Bolswarders. ,,We kwamen zomaar op 5-0.” Bolsward staat nog twee eersten af, maar gaat relatief eenvoudig door naar de volgende omloop.

En daar wordt het meteen zwaar, zo wordt uit de loting al duidelijk. Exmorra of Tzum is de volgende tegenstander. Het wordt laatstgenoemde. ,,Dat is onze angstgegner”, aldus Elzinga. ,,Daar hebben we dit seizoen twee keer eerder van verloren.”

Het lijkt ook nu niet de goeie kant op te gaan, want Tzum loopt snel uit naar een 2-0 voorsprong. ,,Er zat veel spanning op, met name bij Redmar. Hij komt uit Tzum.” Na wat wisselingen in de formatie geeft Bolsward gas en pakt het de volgende vier eersten. Op 5-3 is de partij bijna binnen, maar toch komt Tzum terug tot 5-5. ,,Dan is het de vraag: wie pakt het laatste eerst. Dat viel gelukkig onze kant op.”

Raerd is de tegenstander op de derde lijst. ,,Daar hebben we eerder tegen gekaatst. We moesten ze niet onderschatten, maar dat moest kunnen.”

Ook hier is de start niet vlekkeloos. Een 2-0 achterstand en een hamstringblessure bij Yoram. ,,Hij is er even uit geweest voor behandeling. Daarna is hij rustig terug gekomen.” Dat geldt niet voor zijn partuur: dat loopt juist snel uit naar 5-2 en staat uiteindelijk nog één eerst af om zo naar de vierde omloop door te stuiten.

Maar de blessure van Yoram blijft wat doorsukkelen. Echt tijd om zich voor te bereiden op de partij tegen Jellum-Bears heeft hij daarom niet. ,,Hij lag nog op de massagetafel toen ze werden omgeroepen voor het hoofdveld.”

Wederom een snelle achterstand (2-0), maar ook in deze partij aanvankelijk de nodige veekracht. De drie uit Bolsward buigen dit om tot een 3-2 voorsprong. ,,Het zit er in”, herhaalt vader Elzinga de gedachte die dan leeft. ,,Maar toen knapte er iets. En Jellum-Bears sloeg alles weg. Zij hadden een heel sterk perk. We probeerden nog, maar dat slaagde niet.”

Op 5-3 6-4 is het einde oefening voor Bolsward. Een zuur nasmaakje: Jellum-Bears -en anders dus Bolsward- gaat vanwege een staand nummer in de halve finale direct door naar de eindstrijd. Daar is het niet opgewassen tegen de favorieten uit Dronryp. Ook hier een kanttekening: Bolsward is één van de weinige parturen die dit jaar van Dronryp heeft gewonnen.

,,Het mocht niet zo zijn”, kijkt Elzinga terug. ,,Maar verder is het een prachtige dag geweest.”

En, voordeel voor de jongens: ze mogen volgend jaar nog een keer meedoen. De KNKB heeft de leeftijdsgrens opgerekt tot 17, waardoor Redmar, Yoram en Dietmer -alle drie derdejaars- een herkansing krijgen. ,,Eén ding: dan treffen ze deze jongens van Dronryp niet weer”, zegt Marco Elzinga lachend. Want die regel -dat de winnaars een jaar later niet weer mee mogen doen- blijft behouden.