Sterk SC Bolsward wint verdiend van Franeker

BOLSWARD Na een even verrassende als verdiende bekeroverwinning op Workum (2-3, doelpunten van Robin Hendriks (2) en Marvin Dijkstra) stond zaterdag voor SC Bolsward de eerste competitiewedstrijd tegen Franeker op het programma.

Franeker bezorgde de Bolswarders vorig seizoen de grootste competitienederlaag ooit, 0-11. Hoe anders was het deze zonnige zaterdag in Bolsward. Toch lag de bal al na elf minuten achter Kevin Huizinga. Een goal van Marco de Groot van Franeker die een prima voorzet vanaf de rechterkant fraai raak kopte. Deze fysiek sterke spits was vorig jaar nog een enorme lastpost voor de verdediging van Bolsward.

Na een kwartier spelen nam Bolsward het initiatief en zou dit de hele wedstrijd niet meer afstaan. Na een corner van uitblinker Romano Perridon wist Robin Hendriks het laatste tikje te geven: 1-1. Bolsward was de betere ploeg maar creëerde in de eerste helft amper kansen.

Na de pauze voerde Bolsward de druk op en Franeker stelde daar heel weinig tegenover. Na speldenprikjes van Sjoerd Breeuwsma en Willem Jan Postma was er in de 63e minuut eindelijk de opluchting. Een vrije trap vanaf links van Postma bereikte het hoofd van Bart Gietema en dan is het meestal raak, zo ook nu: 2-1.

Tien minuten later scoorde Gietema fraai na voorbereidend werk van de stille, maar o zo nuttige kracht Jesse Bons: 3-1. Wederom een prima actie van rechtsback Bons op Akkus betekende bijna de 4-1. Akkus was vooreerst nog ongelukkig in de afronding. In blessuretijd wist hij toch nog te scoren na een bekeken pass van Gietema.

Zo kwam de overwinning van Bolsward geen moment in gevaar. Doelman Huizinga heeft de tweede helft amper meer een bal gehad. Opvallend ook de sterke verdediging van de thuisclub geleid door Ruben Jellesma, met de opkomende backs Bons en Van der Werf en de zeer geconcentreerde Sjoerd Breeuwsma. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar er gloort hoop in Bolsward.