FOTO'S | Dronryp maakt favorietenrol waar en wint de Freule

WOMMELS – Ze kregen het zeker niet cadeau en moesten vechten voor wat ze waard waren, maar aan het einde van een heel speciale Freule was de beloning daar. Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma wonnen namens Dronryp de 118e Freule.

In de eerste omloop werd Wommels verslagen met 2-5, 6-6. In de tweede omloop had Dronryp weinig problemen met Baerd, de derde omloop werd bereikt via een 1-5, 6-6 zege. Stiens werd in de derde omloop zonder pardon aan de kant gezet met een schone telegraaf: 0-5, 0-6. Maar in de vierde omloop kreeg Dronryp het zwaar, erg zwaar tegen Franeker. Jelmer Kuiken, Elmer Feenstra en Jan-Tymen Eisma groeiden in de wedstrijd. Dronryp kwam ‘op de dea’ te staan tegen Franeker en leek verslagen, Franeker hoefde slechts een kleine kaats voorbij te slaan. Maar het geluk was aan de kant van de Rypsters die alsnog de winst binnen haalden met alles aan de hang toen Jorn Lars van Beem sterk retourneerde: 5-5, 6-6.

In de halve finale wachtte de strijd tegen Sint Jacobiparochie, een strijd tussen ‘de zonen van’, Verry is de zoon van Rutmer van der Meer, Rick de zoon van Simon Minnesma en Jorn Lars de zoon van Jan Willem van Beem. Raymon de Vries, Wesley van der Vaart en Verry van der Meer zagen al snel tegen een flinke achterstand aan en leken kansloos ten onder te gaan. Maar het partuur van Sint Jabik gaf de strijd om een finaleplaats niet zomaar op, onder leiding van een sterk kaatsende Verry van der Meer kropen ze langzaam maar zeker dichterbij en werd een 4-1 achterstand omgebogen naar 4-4. Dronryp herpakte zich en liet het niet verder komen, op 4-5, 2-6 was de finale een feit.

In de finale troffen ze Jellum-Beers wat op de vijfde lijst een staand nummer had. Op de vierde lijst hadden zij Bolsward uitgeschakeld met 3-5, 4-6. Waar het tegen Sint Jacobiparochie af en toe rommelde, stond Dronryp tegen Jellum-Beers op scherp. Jorn-Lars van Beem sloeg verwoestend op, Rick Minnesma stond zijn mannetje als achterinse en Rutger Kumbangsila sloeg prima op en was er in het tussenspel goed bij. Echt spannend werd de finale niet al kwam Jellum-Beers met Harold de Boer, Jelmer Miedema en Wiebe Siemen Leemstra nog wel terug van 0-3 op 2-3. Op die stand nam Dronryp de teugels weer stevig in handen en liet geen ruimte meer over voor de tegenstander. Op 2-5 en 6-6 viel de beslissing toen Harold de Boer het perk miste. Een dik verdiende zege voor het prima kaatsende Dronryp, zij beschikten over het meest complete partuur.

Een groot aantal Rypsters kon vanwege de coronamaatregelen niet bij de Freule aanwezig zijn. Zij volgden de wedstrijd op het veld in Dronryp op een groot scherm. Na afloop werden Rutger, Jorn Lars en Rick samen met coach Rinze Steneker in een cabrio naar Dronryp gereden waar een koets klaar stond voor een ereronde door het dorp.

 

  1. Dronryp: Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma
  2. Jellum-Beers: Harold de Boer, Jelmer Miedema en Wiebe Siemen Lemstra
  3. Sint Jacobiparochie: Raymon de Vries, Wesley van der Vaart en Verry van der Meer
  4. Franeker: Jelmer Kuiken, Elmer Feenstra en Jan-Tymen Eisma  en Bolsward: Redmar Cnossen, Yoram Elzinga en Dietmer Kuperus