Geslaagde opening van expositie ‘De Friese Meesters’ in werkplaats De Nieuwe Ruiter

BOLSWARD Acteur, caberatier, regisseur en schrijver Bavo Galama hield zondagmiddag een prachtige inleiding over het werk van de ‘Friese Meesters’ in werkplaats De Nieuwe Ruiter. Er waren dusdanig veel mensen op afgekomen dat, om de 1,5 meter afstand te hanteren, er af en toe mensen even buiten moesten wachten.

De aanwezigen waren zelfs ontroerd door Bavo’s inleiding, waarin hij precies de kern van het werk van beide meesters wist te raken: ,,Je kunt de de website van de heren bekijken, maar digitale weergave van hun werk laat nog niet een fractie zien van hun meesterschap”.

De nostalgische sfeer van Sijbesma, die mensen het schilderij inzuigen, en de perfectie waarmee Wijngaarden bijvoorbeeld ‘mist’ kan schilderen, waren slechts enkele mooie omschijvingen van Galama.

Gerrit Wijngaarden (Dedgum, 1963) begon als 18-jarige met schilderen. Zijn oudere broer beschilderde in zijn vrije tijd melkbussen en kolenkitten, om die vervolgens op de steiger te verkopen aan voorbijvarende toeristen. Met de olieverf van zijn broer schilderde Gerrit zijn eerste schilderij en dat ‘viel niet tegen’. Met een enorme gedrevenheid ontwikkelde hij zijn eigen stijl en debuteerde in 1989. Hierna volgden vele exposities, zoals in Museum Belvédère en Le Gallerie dei Gerosolimitani in Italië. Stilte, melancholie en het mysterieuze van het bestaan zijn de onderwerpen die de rode draad vormen van het werk van Gerrit Wijngaarden.

Martin Sijbesma (Hartwerd, 1968) volgde de opleiding tot huisschilder, maar als kind maakte hij al de bewuste keuze om kunstschilder te worden. Martin is gespecialiseerd in stillevens, veelal met oude voorwerpen die beschadigd zijn, net als in een mensenleven. Ook schildert hij oude gebouwen, oldtimers en portretten. Veel van zijn inspiratie komt voort uit de vele toertochten die hij in de zomer maakt met zijn oldtimer. Het werk van Martin Sijbesma kenmerkt zich door een warme, romantische en verstilde inslag door kleur en compositie.

Eigenaresse van werkplaats De Nieuwe Ruiter, Femke Kruger, is geweldig trots dat het is gelukt om beide heren hun prachtige werk te laten zien in de werkplaats. ‘Op deze manier kan Bolsward en verre omgeving weer meegenieten van de kunstschatten die Friesland rijk is’.

De expositie duurt tot 25 oktober en is te bezichtigen op woe/vrij/zat/zon van 13.00 – 17.00 uur. Meer info op www.denieuweruiter.com.