Julianapark in Bolsward als cultureel epicentrum tijdens UIT Festival

BOLSWARD Het Julianapark in Bolsward was zaterdag een waar cultureel epicentrum. Tijdens het UIT Festival stonden zo’n twintig -veelal lokale- acts verdeeld over het park. Van dans tot muziek en van theater tot poëzie; er was een uiterst gevarieerd aanbod. Het festival geldt als de aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Súdwest.

Bezoekers worden bij binnenkomst muzikaal welkom geheten door de klanken van draaiorgel Omke Romke. Met niet te missen pijlen wordt vervolgens de looproute snel duidelijk. Na een handenontsmetsessie bij de ingang, krijgt iedereen een routekaart mee.

Hierop staan de deelnemende acts, maar de kaart geldt tevens voor de organisatie als soort telraam: er zijn 250 exemplaren gemaakt. Als deze op zijn, is de maximumcapaciteit bereikt. Zover komt het echter niet, maar ,,het liep de hele dag mooi door”.

Blokkenschema

Er wordt gewerkt met een blokkenschema. Als de muzikanten van Showband Hollandia hun set starten, stopt de band van de Popskoalle bijvoorbeeld even met soundchecken. Voor de verstaanbaarheid wel zo prettig.

De route vervolgend komen bezoekers nog langs stands van stichting BOOG, Bibliotheek Bolsward en ook Tsjillen en Bolstjurrich zijn aanwezig om hun evenementen aan te prijzen. Tussendoor nog een veelvoud aan muzikale en theatrale acts, waarbij ook de jeugdige gasten niet vergeten worden.

Na een rondje park -sommigen kiezen er voor om nog een tweede ronde te maken- wordt de kaart weer ingeleverd, ontsmet en overhandigd aan de volgende bezoeker. Het is de kortst mogelijke samenvatting die wellicht niet helemaal recht doet aan het festival. Auck Couperus, één van de organisatoren, kan de dag beter omschrijven: ,,Ik ben hartstikke blij met hoe het gegaan is”, zegt ze na afloop. ,,Zeker voor een eerste keer; het kon eigenlijk niet beter.”

Ook van de deelnemende artiesten ontvangt ze positieve reacties. ,,Voor hen is het zo fijn dat het in Bolsward is’, merkte Couperus. ,,Dit is eigenlijk hun doelgroep.” Voorgaande jaren was het UIT Festival steevast in Sneek en kwamen alle acts naar de Waterpoortstad. Dit jaar is gekozen voor een andere opzet: in zeven plaatsen in Súdwest-Fryslân was een lokaal programma, samengesteld door een lokale organisatie.

En dat valt in de smaak. Couperus denkt dan ook al hardop over een vervolg: ,,Persoonlijk zeg ik daar volmondig ‘ja’ op.” Wel een klein voorbehoud: ,,Als we het team kunnen uitbreiden.”

Het UIT Festival werd dit jaar namelijk door een vierkoppige organisatie in elkaar gedraaid, met daarbij hulp van verschillende vrijwilligers en vanuit het overkoepelende Cutluur Kwartier Sneek was een coördinator aangesteld. ,,Daar mogen wel wat meer bij”, aldus Couperus. ,,Maar dat zal wel lukken. Er hebben zich al verschillende mensen aangemeld die volgend jaar wel willen helpen.”

Nieuwe opzet

De opzet was zoals gezegd anders dan voorgaande jaren. Naast Bolsward en Sneek deden deze keer ook Blauwhuis, Goënga, Koudum, Workum en Woudsend mee. Door de spreiding konden de coronamaatregelen goed worden nageleefd.

De officiële opening was om 10.30 uur in Workum en een kwartier later in Blauwhuis. Daarbij werd door basisscholieren gedanst of muziek gemaakt.

Op de online kanalen van het UIT Festival waren er gedurende de dag updates vanuit de dorpen en steden en kon men video’s bekijken van het Culturele Hoofdstad-spektakel At the Watergate. Circa 2.000 man bezochten zaterdag de Facebook-pagina en de festivalwebsite, naast de in totaal 7.500 fysieke bezoekers.

Projectleider Manon Talman van Cultuur Kwartier Sneek: ,,Ik ben zaterdag bij vrijwel alle locaties geweest. Het was mooi om te zien hoe maanden van voorbereiding en omdenken bij elkaar zijn gekomen. Het resultaat is boven verwachting. Ik heb zoveel mooie samenwerkingen tussen vrijwilligers en professionele kunstenaars gezien. Deze mienskip-opzet smaakt naar meer. Het is onze intentie om het UIT Festival volgend jaar weer in meerdere plaatsen te organiseren. Het was bovenal zo fijn om mensen weer te zien genieten van kunst en cultuur. Ik ben er dan ook ontzettend trots op dat we dit in Súdwest-Fryslân voor elkaar hebben gekregen in coronatijd.”