FOTO'S | Rutger Piersma verrassende winnaar bizar FK Fierljeppen

WINSUM – Niet Oane of Ysbrand Galema, geen Bart Helmholt of heersend kampioen Nard Brandsma won het Fries Kampioenschap Fierljeppen in Winsum, maar Rutger Piersma van It Heidenskip. Hij won de bizarre wedstrijd waar de ene na de andere favoriet door de mand viel. Drie van de vijf kampioenen kwamen uit It Heidenskip wat daarmee hofleverancier was.

Rutger Piersma is de verrassende nieuwe Friese kampioen fierljeppen. In de finale sprong Piersma 20.01, geen enkele andere deelnemer maakte een sprong van 20 meter. De finale op zich was al erg opvallend. Grote namen als Oane Galama, Thewis Hobma, Ysbrand Galama en Bart Helmholt haalden de finale niet. Helmholt kwam slechts een centimeter tekort. Bauke de Jong uit Parrega, Rutger Piersma, It Heidenskip en Age Hulder uit Burgum stonden als overgangsklasse-springers verrassend in de finale. De kampioen van vorig jaar, Nard Brandsma, haalde de finale wel, maar kon tot verbazing van de toeschouwers geen potten breken. In de voorronde sprong Brandsma 19.30, in de finale kwam hij niet verder dan 18,19. De vlagerige wind leek invloed te hebben op de springers, die vaak afweken tijdens hun sprong. Sytse Bokma werd tweede met een sprong van 19.76, derde werd Bauke de Jong met zijn beste sprong uit de voorronde, 19.70.

Ook bij de dames een verrassende winnaar. Tessa Kramer van It Heidenskip sprong 15.15 meter en bleef daarmee de andere finalisten, Maureen Poiesz en Sigrid Bokma, voor. De kampioene van vorig jaar, Marrit van der Wal van It Heidenskip, haalde de finale niet. Zij had een sprong van 13,93 en belandde twee keer in het water. Even leek het er op dat Maureen Poiesz niet mee kon doen aan de finale, zij raakte in de voorronde geblesseerd toen ze uit koers raakte. Na behandeling kon ze toch springen in de finale. Poeisz (14.86) werd tweede, Bokma (14.63) derde.

Junioren, jongens en meisjes

Rutger Haanstra van It Heidenskip prolongeerde bij de junioren met een sprong van 18.30 meter zijn titel. De tweede prijs was voor Minne Smit met 17.63 meter en Riemer Durk Krol werd derde met 17.32 meter.

Tzummarumer Wisse Broekstra won in zijn laatste jaar bij de jongens met een sprong van 18.28 meter. De tweede prijs was met 16.91 meter voor Wytse Steensma en de derde prijs met 16.30 meter voor Douwe Abma, ‘omkesizzer’ van Rimmer Abma

De titel bij de meisjes was voor Pytrix Westra uit Burgum met 14.57 meter. Zij bleef Hanneke Westra voor die tweede werd (14.27) en Inger Haanstra (13.67) die op de derde plaats eindigde.

Bruno Bruins en minister Tamara van Ark

Vorig jaar kwam toenmalig minister Bruno Bruins een dag te vroeg naar Winsum. De wedstrijd was toen verschoven naar zondag. Bruins was die dag verhinderd en beloofde een jaar later terug te komen. De voormalig bewindsman hield woord. Samen met Commissaris van de Koning Arno Brok, Sander de Rouwe namens de provincie en burgemeester Marga Waanders genoot Bruins van de wedstrijd. Ook de huidige minister van medische zorg en sport, Tamara van Ark, was bij het evenement aanwezig.

Verder was het complex opvallend leeg, er mochten slechts 250 personen bij de wedstrijd aanwezig zijn.

Foto's prijswinnaars zijn gemaakt door Lieuwe Bosch.