Keuze te over bij SC Bolsward

BOLSWARD Met de eerste bekerwedstrijd in de benen (1-2 winst op Scharnegoutum) is het seizoen voor SC Bolsward ‘echt’ begonnen. Een bijzondere jaargang, waarin voor het eerst alleen op zaterdag gespeeld wordt met een prestatie-elftal. Trainer Jackie Nijholt blikt vooruit.

,,Als ik een moeilijk seizoen heb, is dat goed voor SC Bolsward”, vertelt Nijholt lachend. Hij doelt op de ruime groep spelers waar hij uit kan putten en de dus onvermijdelijke keuzes die hij moet maken.

Door het opheffen van het prestatievoetbal op zondag kwam er een hele groep spelers ‘vrij’. Sommigen stopten, anderen zochten hun heil bij een andere vereniging, maar het overige deel voegde zich bij de zaterdagtak. Zo stonden op de eerste trainingen regelmatig meer dan dertig spelers op het veld.

Inmiddels is de groep opgedeeld in een A- en B-selectie, waar drie prestatie-elftallen uit gevormd worden. Nijholt, bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer: ,,Ik hoop wel dat het één groep blijft. Dat iedereen het idee heeft dat we het met z’n allen doen. Door de keuzes worden mensen teleurgesteld, maar ik hoop dat ze willen vechten om terug te komen in plaats van de kop te laten hangen. Het is ook leuk om in het tweede en het derde te voetballen.”

Want door de toestroom aan nieuwe spelers worden die selecties automatisch versterkt. Nijholt maakt zich echter geen illusies dat zijn team gemakkelijk even promoveert. ,,Je voegt twee vierdeklassers bij elkaar. Daarom zijn we met name in de breedte sterker geworden”, is zijn uitleg. ,,We willen meedoen om een periode. En de laatste jaren moesten we steeds uit de onderste hoek zien te komen. Dat willen we nu omdraaien en daarbij proberen we wat te pakken.”

,,En het tweede moet eigenlijk kampioen worden”, gaat hij verder. ,,Dan spelen die jongens ook op een hoger niveau.” Voor die missie is trainer Erhan Ergöz -die zowel op zaterdag als zondag eerder trainer was- aangesteld.

Zo moet het niveau van de hele club geleidelijk omhoog, is de gedachte van Nijholt. ,,De organisatie staat goed”, wijst hij daarbij ook op de jeugdafdeling. ,,Vroeger splitsten die jeugdselecties zich op naar zaterdag of zondag of gingen de beteren naar Sneek. We moeten zorgen dat Bolsward aantrekkelijk genoeg is om te blijven. Dan komen we op een hoger plan.”

De komende zaterdagen staan nog bekerwedstrijden tegen TOP ‘63 en Workum op het programma, daarna begint de competitie op 19 september met een thuiswedstrijd tegen Franeker.