Ton Visser raapt 25.000e peuk van de straat in Bolsward

BOLSWARD Ton Visser en de strijd tegen zwerfafval. Het klinkt als een titel van een stripverhaal, maar niets is minder waar. Dinsdagmiddag raapte hij zijn 25.000e peuk van de straat in Bolsward.

Een dubieus jubileum, waarvan de oorsprong ligt in december 2018. Als Obe van der Meer -die zich al jaren inzet om het straatbeeld van Bolsward schoon te houden- een oproep doet aan stadsgenoten om ook eens wat zwerfvuil te rapen, begint Visser met de verzameldrang naar viezigheid. ,,Ik ben daar eigenlijk gelijk op ingegaan, want ik stoor mij ook aan al die rommel”, verklaart hij.

Via Twitter stuit hij op de app Litterati, die het mogelijk maakt om precies te registeren wat waar gevonden wordt. Een nieuwe ‘verslaving’ lijkt geboren. ,,Het is nog leuk ook. Nu kan ik laten zien waar de rotzooi ligt. En het is ook een soort competitie. Als je vijfduizend hebt, wil je naar de tienduizend, en zo verder..”

Want elk blikje, chipszakje of ander rondzwervend stuk afval legt hij vast. ,,Ik zit boven de 46.000 stuks”, vertelt Visser.

De peuk -en dan met name de filtersigaret- staat met stip op nummer één. ,,Eerst pakte ik alleen andere zaken. Liet ik de peuk liggen, maar op een gegeven moment heb ik die ook maar meegenomen.”

Sterker nog: de laatste weken zijn de sigarettenstompjes de hofleverancier op zijn raaplijst. ,,Ik ben gericht gaan zoeken in het centrum. Daar schrik je van hoeveel daar liggen. Ik vond 825 peuken op het stukje van de Wijnberg naar de Chinees en terug.”

Na zes weken staat de teller in het centrum alleen al op drieduizend. ,,En dan heb ik nog niet eens de helft van het centrum gehad.”

,,Ook ondernemers kunnen er wat aan doen”, voegt Visser daar aan toe. ,,Ik zie ze vaak een sigaret roken voor hun bedrijf en daarna de peuk op straat gooien. Als ze deze vanaf nu in een asbak doen en weggooien, scheelt dat al enorm.” Hij wil de zaken waar hij veel stompjes vindt binnenkort aanspreken. ,,Ze kunnen best een emmertje met zand van me krijgen.”

Met de registratiedrang van Visser wordt de stroom zwerfafval inzichtelijk. Iets waar ook de gemeente wat mee kan. Zo heeft Visser periodiek contact met een ambtenaar van Súdwest. Het resulteerde onder meer in de aanleg van zogenaamde ‘peukentegels’ bij verschillende bushaltes in de stad.

Rokers gebruiken ze wel, maar toch liggen ook nog veel peuken naast de tegels. Visser bekijkt het echter van de positieve kant: ,,Alles wat daar in ligt, ligt niet op straat.”

Wekelijks is de Bolswarder -in het dagelijks leven ziekenverzorger- zo’n vier uren op pad met zijn grijper en plastic zak.

Een andere bevinding die hij doet: bij de haltes op de Koopman Heeresweg -tegenover de Rentex- staat aan de ene kant van de weg wel een prullenbak en aan de andere kant niet. Gevolg: bij de prullenbakloze halte ligt meer rotzooi. ,,Daar wil ik samen met de Rentex en de gemeente wat aan doen.”

Of het dweilen met de kraan open is? ,,In het begin dacht ik van wel, maar nu denk ik daar niet meer zo over. Sommigen zeggen: ‘het ligt er morgen weer’, maar ik neem het toch maar weer mee, anders blijft het sowieso liggen.”

,,Rokers zeggen dat er geen voorziening is om de peuk in te doen of dat het wel meevalt met één zo’n peukje”, vertelt Visser. ,,Maar dat ene peukje maakt inmiddels deel uit van de 25.000 die ik van straat heb gehaald.”

Zijn raapdrang zet hij daarom nog wel even door, al hoopt hij op meer bewustwording bij rokers. Dat wil hij onder meer te bereiken via de Facebookpagina ‘De peuk erin’.

Hij vergrootte via een andere Facebookgroep zijn kennis over de milieugevolgen van de rondzwervende stompjes. ,,Jaarlijks worden zo’n zeven tot tien miljard sigaretten op straat gegooid”, lepelt hij op. ,,Het filter bestaat uit plastic, dat langzaam uit elkaar valt en verandert in microplastic. Eén peuk vervuilt zo 8 liter water. Zo worden dus miljarden liters water vervuild.”

Die feiten neemt hij tot zich via een ‘collega’, Het Peukenmeisje uit Overijssel, wiens mijlpaal nog indrukwekkender is: ,,Zij raapte onlangs haar 200.000ste peuk”, weet de Bolswarder.

Visser verbeeldt zich niet dat hij het probleem kan oplossen, maar hoopt wel op verbetering. ,,Al zal het maar bij 50 procent aankomen. Dan komen toch de helft minder peuken op straat terecht.”

Yme Gietema.