Een rolstoel nodig? Deze categorieën rolstoelen zijn er

Aangeboden door: rollator.shop

In een rolstoel terechtkomen. Al dan niet tijdelijk. Uiteraard heb je dat als autonoom opererend mens liever niet, maar voor velen van ons wordt het op een dag toch echt werkelijkheid, om welke reden dan ook.

Op zich vervelend, maar goed is ook om je te beseffen dat Nederland een relatief goed land is om in een rolstoel te moeten leven. Rolstoelen zijn hier relatief goedkoop qua aanschafprijs. En ook niet onbelangrijk: het openbaar vervoer en veel openbare gebouwen kun je als rolstoelgebruiker gewoon betreden en benutten. Rolstoelen zijn er in diverse uitvoeringen. De belangrijkste worden hieronder benoemd en in het kort beschreven.

Duwrolstoelen

Een duwrolstoel is een exemplaar dat je als gebruiker ervan niet zelf voort kunt bewegen. Hierbij is het dus altijd zo dat een andere persoon je vanaf de achterkant vooruit duwt. Kenmerkend aan deze rolstoelen is dat deze vaag opvouwbaar zijn en betrekkelijk licht zijn qua gewicht. Meestal worden ze tijdelijk gebruikt, bijvoorbeeld door iemand die revalideert van een blessure. Aangezien duwrolstoelen dus regelmatig voor tijdelijk gebruik worden ingezet, zijn deze meestal niet al te duur. Qua comfortniveau is het merendeel van de duwrolstoelen dan weer niet heel bijzonder.

Handbewogen rolstoelen

In tegenstelling tot duw rolstoelen zijn handbewogen rolstoelen door de gebruiker zijn voort te bewegen. Dit doe je - de naam van de rolstoel zegt het al - door zelf met je handen de wielen ‘naar voren’ te duwen. De meeste exemplaren hiervan hebben een parkeerrem en ook handvaten aan de achterkant, voor het geval de gebruiker vermoeid raakt. Onder de handbewogen rolstoelen vind je overigens diverse subcategorieën. Sommige modellen zijn veel luxer en comfortabeler dan andere. Uiteraard mik je op meer comfort zodra je de rolstoel vaker gebruikt. 

Elektrische rolstoelen

Net als bij handbewogen rolstoelen is het bij elektrische rolstoelen mogelijk deze als gebruiker zelf voort te bewegen. Bij het elektrische model doe je dat echter via knoppen, of beter gezegd via een bedieningspaneel of een joystick. Er bestaan zelfs modellen die je met je hoofd of je kin kunt bedienen. 

Verzorgingsrolstoelen

Verzorgingsrolstoelen zijn bij uitstek geschikt voor mensen die werkelijk veel (dagelijkse) zorg nodig hebben. Bij deze rolstoelen zie je vaak een grote mate van maatwerk. Op die manier wordt een rolstoel precies zo ingericht en afgesteld op de handelingen die de gebruiker nog wél kan verrichten. Voor het comfort van de verzorgers worden ook vaak enkele aanpassingen gedaan.