‘Stellerij’ rukt partuur Van Zuiden-broers uit elkaar: ‘Er zijn leukere momenten’

BOLSWARD In 2018 wonnen ze nog samen met Allard Hoekstra de PC, vanaf komend seizoen strijden de broers Thomas en Peter van Zuiden, beiden lid van KV Bolsward, mogelijk weer tégen elkaar. De ‘stellerij’ in de kaatswereld heeft het succesvolle partuur van twee jaar geleden uit elkaar gerukt. De één baalt, de ander berust.

,,Er zijn leukere momenten”, verzucht Peter. De 26-jarige opslager vindt de jaarlijkse stoelendans onder de beste kaatsers maar niks. ,,Die hele stellerij is nooit leuk. En het minste is nu dat het om je broer gaat.”

De jongste van de twee komt voor een duivels dilemma als de derde van het stel -voorinse Allard Hoekstra- aangeeft volgend jaar met Laas Pieter van Straten door te willen. Voor Thomas is, met andere woorden, geen plek meer. ,,Het was meer Allards keuze dan die van mij”, aldus Peter. ,,Maar daardoor kwam ik tussen de wal en het schip. Ik wil Thomas niet teleurstellen, maar Allard ook niet.”

Lees ook: Winnende kaatsbroers: ‘plezier als basis van PC-winst’

,,Het heeft mijn voorkeur dan ook niet”, gaat hij verder. ,,Dat ligt niet aan Laas, die is ook heel goed, maar ik vind toch dat we een stukje kwaliteit inleveren. Ik weet wat Thomas kan. En het is ook hoe we als partuur met elkaar omgaan. We kunnen het goed met elkaar vinden, ook buiten het veld.”

Toch wil Allard, de koning van 2018, een wijziging doorvoeren in het partuur. Hij heeft twijfels over de oudste broer, met name op het gebied van trainingsarbeid en met een blik richting de toekomst. ,,Hij twijfelt hoe lang Thomas nog door wil gaan”, herhaalt Peter de gedachtegang van Hoekstra.

De broers overwegen nog om gezamenlijk door te gaan en een nieuwe derde maat te vinden, maar Peter besluit Allard trouw te blijven. Gemakkelijk is die keuze echter niet. ,,Daar heb ik echt wel even over na moeten denken. Ik wilde niet van Thomas af. En niet alleen omdat het mijn broer is, maar ik zie hem als een voorbeeld. Hij is heel goed. Als hij er moest zijn, dan was hij er”, steekt hij de loftrompet over zijn drie jaar oudere broer. ,,Hij was een leider in ons partuur.”

Thomas zelf reageert koeltjes. Ook voor hem komt het besluit als een verrassing, maar hij kent het klappen van de zweep. ,,Het hoort er bij”, zegt hij, nadat ook hij uitspreekt ,,dat er sowieso niks aan die hele stellerij is”. ,,Allard wilde iets anders; dat snap ik. Toen is de knoop doorgehakt. Dat is jammer, want in 2018 win je samen de PC en nu word je aan de kant gezet.”

Hij geeft toe, mede vanwege zijn werk, niet altijd het gewenste aantal trainingen met de andere twee te kunnen draaien. ,,Op het werk zijn wat jongens met vakantie. Twee keer per week trainen lukt me niet.”

Thomas -hij werd PC-koning in 2012- vormt volgend jaar een partuur met Bauke Dijkstra en Remmelt Bouma. ,,Dat zijn leuke jongens. Dat vind ik wel belangrijk. Het gaat om het kaatsen, maar ook om het plezier. Dan komen de prestaties ook.”

En over volgend seizoen? Thomas is nuchter: ,,Het is jammer, maar je moet verder. Je kunt er heel lang over blijven nadenken, maar het is nu even balen en dan weer door.” Peter: ,,Ik weet niet hoe het uitpakt. Heb ik een goeie keuze gemaakt? Ik weet het niet. Heb ik een slechte keuze gemaakt? Dat weet ik ook niet”, klinkt het vertwijfeld. ,,Ik heb er goed buikpijn van gehad, maar wie weet is het volgend jaar na de eerste cyclus weer heel anders.”