Drukte op Makkumer strand blijft te overzien

MAKKUM ,,Het was druk, maar niet té druk”, vertelt gemeentewoordvoerder Louis Westhof, gevraagd naar de grote stroom mensen die -met name- afgelopen vrijdag naar het Makkumer strand trok. Met de tropische temperaturen van de komende dagen wordt een soortgelijk scenario verwacht.

,,Wat er deze week gebeurt moeten we afwachten, maar het gaat goed. De boa’s zijn er om toezicht te houden, maar het valt en staat met het gedrag van de mensen. De meesten doen het keurig. Het is druk, ja, maar het is niet té druk. We hebben nog geen vervelende toestanden gehad.”

De toezichthouders zijn er tot dusver altijd uitgekomen met een waarschuwing of een gesprekje hier en daar, laat Westhof weten.

De drukte ziet ook Bram Volbeda, leidinggevende buitendienst van het aangrenzende recreatiepark de Holle Poarte. ,,De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving, wat wij doen is het strand schoon houden. We hebben goed contact met de boa’s.”

Het park is sowieso de komende twee weken volgeboekt. ,,Daarna wordt het weer iets minder, dan moet het noorden van Nederland weer naar school en zal het iets rustiger worden. De hectiek van nu is er dan wel van af.”

Een volgepakt vakantiepark in de coronazomer: het is ook in Makkum een nieuwe situatie. ,,We hebben wat aanpassingen gedaan. Bij de openbare gebouwen zijn looppaden aangebracht om de mensen te sturen zodat er geen wachtrijen ontstaan”, noemt Volbeda als voorbeeld. ,,En we hebben desinfectiezuilen. Voor mijn gevoel hebben we het goed voor elkaar.”

Ook hij wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de gasten. ,,We hebben ook te maken met het gedrag van de mensen zelf. We gaan niet de hele dag als politieagenten over het park.”

Op de camping staan ook dit jaar veel Duitsers. ,,Voor mijn gevoel houden zij zich iets minder aan de regels”, stelt Volbeda. ,,Maar dat is persoonlijk hoor. Het is ook maar net wie je tegenkomt.”

Naast de verschillende nationaliteiten, noemt hij veel nieuwe kampeerders als opvallend punt. ,,Dat is positief. We hopen dat het hen goed bevalt zodat ze volgend jaar misschien terugkomen.”

De situatie van de aflopen weken is een groot contrast met het beeld rond Pasen. ,,Toen was het hier helemaal niks. Het toiletgebouw zat op slot, er was geen bezoek.. Terwijl het normaal dan druk is. Dat was best triest”, kijkt hij terug. ,,Maar met Hemelvaart en Pinksteren is dat goed gekomen. Toen is er meer vrij gegeven en zag je de mensen frequenter terugkomen. Nu merk je bijna geen verschil met vorige jaren.”

Volbeda hoopt op een lange nazomer. ,,Het voorseizoen ben je kwijt”, legt hij uit. ,,Dat pak je nu ook niet terug, want normaal gesproken zitten we rond deze tijd ook vol. Ik hoop dat het in september en oktober mooi weer wordt. Dan heb je kans dat mensen op het park komen.”

Voor komende dagen zijn de vooruitzichten in ieder geval top voor zomerrecreanten en dus zullen de boulevard en het strand van Makkum wel weer volstromen. Volbeda noemt nog een voordeel: de terrassen van de strandtenten mogen groter en staan dus uitgebreider opgesteld. ,,Dat is een aanwinst. Heel gezellig.”