Wandelen in het spoor van Titus Brandsma

BOLSWARD Een heus dubbelprogramma om stil te staan bij de sterfdag van Titus Brandsma. Zondagochtend was in de Sint Franciscusbasiliek eerst een herdenkingsdienst, ‘s middags gevolgd door een wandeltocht ‘in het spoor van Titus’.

De dienst, met bisschop Ron van den Hout als hoofdcelebrant, gaat door alle coronaperikelen anders dan anders. Kerkgangers moeten zich vooraf aanmelden om zo het maximum aantal van negentig bezoekers te overzien. Met 72 aanwezigen blijft dit aantal binnen de perken. Ook is meezingen niet toegestaan en de hosties worden vanachter een spatscherm uitgereikt.

Na de viering is er ruimte tot napraten, het kijken van een film over het leven van de pater en, voor de liefhebbers, de mogelijkheid om de wandelschoenen aan te trekken. De besturen van het Titus Brandsma Museum en de Zalige Titus Brandsmaparochie hebben gezamenlijk een route door en rond Bolsward uitgezet die langs verschillende punten uit het leven van Titus leidt.

Onder meer langs de boerderij op Ugoklooster, net buiten de stad, waar Titus Brandsma op 23 februari 1881 is geboren als Anno Sjoerd Brandsma. Hier is voor de veertig wandelaars tevens een muzikaal intermezzo van Cantus Deo. ,,Dat was emotioneel voor sommigen”, vertelt Siebe de Ree, die namens het museum betrokken is bij de organisatie.

Hij omschrijft de opzet als ,,een gouden dag”. De wandeling wordt afgetrapt met een voordracht van Theun Plantinga, de acteur die vorig jaar in Dokkum de rol van Titus had in een voorstelling over het leven van de verzetsstrijder. ,,En het was prachtig weer”, noemt De Ree als prettige bijkomstigheid. ,,De mensen kwamen uit het hele land.”

De deelnemers krijgen de route, met verschillende punten die raakvlak hebben met het leven van Titus, vooraf uitgereikt, zodat ze individueel hun ronde kunnen maken, mede om de gewenste afstand te waarborgen. Al snel blijkt dat de groep bij elkaar blijft, maar ,,er was wel aandacht voor de afstand.” Bij het monument, waar Cantus Deo optreedt, wordt halt gehouden. ,,Dat was geweldig. Daar was de anderhalve meter afstand houden wel eens een beetje lastig”, erkent De Ree.

Zelfs bisschop Van den Hout trekt op zijn nette schoenen dwars door het weiland, vertelt De Ree lachend.

Na een wandeling van zo’n 7 kilometer, met onderweg meerdere sprekers, komt het gezelschap rond 5 uur weer aan bij het beginpunt.

Het was voor het eerst dat een dergelijke ‘Titus-wandeling’ werd georganiseerd, dus rijst al snel de vraag: is het voor herhaling vatbaar? ,,Daar werd wel over gesproken, ja. Daar gaan we over nadenken”, belooft De Ree.

Het was zondag 78 jaar geleden dat Titus Brandsma een dodelijke injectie kreeg in het concentratiekamp in het Duitse Dachau.