Friese fierljepkampioen over seizoen dat toch van start gaat

De schans van Burgum is zaterdag het decor van de eerste fierljepwedstrijd van dit seizoen. Lange tijd leek het er op dat er een streep ging door de kalender, maar door versoepeling van de coronamaatregelen kan er toch weer gesprongen worden in wedstrijdverband. Fries kampioen Nard Brandsma kijkt vooruit en blikt terug op vorig seizoen. ,,Ik ben misschien wel fitter dan ooit.”

Op het moment dat begin juni bekend wordt dat de Frysk Ljeppers Boun (FLB) toch een competitie optuigt, schroeft Brandsma de trainingsarbeid op. De voorgaande tijd springt hij heus wel eens op de thuisschans in It Heidenskip, maar dat is meer uit liefhebberij. ,,Fierljeppen is ook gewoon een hobby van me. Ik vind het leuk om te doen.”

Dat betekent echter niet dat hij zijn conditie verwaarloost. Brandsma onderhoudt zijn fysiek de voorbije weken door bij zijn ouders een eigen trainingsruimte in te richten. Immers: de sportscholen zijn ook lange tijd dicht. ,,Daar heb ik wat gewichten en kan ik oefeningen doen.”

Dat doet de 30-jarige Workumer gedisciplineerd. ,,Ik ben misschien wel fitter dan ooit”, stelt hij. Nu de eerste wedstrijd in zicht is, is hij ook weer vaker op de schans te vinden.

Brandsma en zijn mede-ljeppers zijn wat dat betreft de laatste maanden heen en weer geslingerd qua verwachtingen. ,,Het ging steeds in fases”, doelt hij op de verschillende versoepelingsrondes. ,,Maar toen ze zeiden dat er tot 1 september geen evenementen georganiseerd mochten worden dacht ik wel: dit seizoen is klaar.”

Dat gevoel slaat om als premier Rutte eind juni aankondigt dat er vanaf 1 juli weer gesport mag worden in wedstrijdverband. Eerder dan verwacht, want dat besluit komt als een verrassing voor de FLB- en dus ook voor de ljeppers.

Het zorgt voor dubbele gevoelens bij Brandsma. Enerzijds klinkt hij strijdbaar (,,nu gaan we weer vol aan de bak), maar hij heeft ook twijfel: ,,Heb ik er nog wel zin in op deze manier?”, vraagt hij zichzelf af. ,,Als je het vergelijkt met het Fries Kampioenschap van vorig jaar. Dat was een prachtige wedstrijd, met al het publiek er bij. Die beleving: zo hoort het”, is zijn overtuiging.

Nu is een maximum ingesteld van 250 toeschouwers. Dat is veel voor een reguliere competitiewedstrijd, maar op het FK komt een veelvoud daarvan. De knop is echter al om bij Brandsma: beter iets dan niets, is de strekking.

Hij kijkt nog met plezier terug op die schitterende wedstrijd in het tweede weekend van augustus vorig jaar. Hij en Thewis Hobma uit Harlingen stuwen elkaar die dag naar grote hoogten, met uiteindelijk de 21.68 meter van Brandsma als apotheose. Een Fries record.

En laat dat nou net de doelstelling zijn die hij zich voorafgaand aan vorig seizoen had opgelegd. En die uitsmijter was nodig ook: ,,Dat Friese record maakte alles goed.”

Want de aanloop is grillig. Brandsma kiest er als enige ljepper voor om met spikes te springen, waar de rest van het veld op blote voeten aanloopt. Zijn reden is simpel, zo merkt hij tijdens de winterse atletiektraining: ,,Op spikes ben ik sneller. Waarom zou ik ze dan op de schans niet aandoen?”

Het is echter wel wennen, zeker in het begin van het seizoen. ,,In het begin ging het hopeloos. Ik stond zelfs onderaan de ranglijst, maar ik dacht: ik moet volhouden. Als ik stop haal ik weer hetzelfde niveau als vorig jaar en heb ik een half jaar weggegooid. Als het wel slaagt, dan is het voor een goed doel geweest.”

De Friese titel bewijst zijn gelijk. En bíjna gaat hij twee weken later al over dat record. De slotsprong op het Nederlands Kampioenschap in het Utrechtste Zegveld lijkt in alle opzichten goed te gaan. ,,Dit wordt de ultieme sprong”, herhaalt Brandsma zijn gedachten als hij boven het water uittorent. Hij grijpt echter mis bij zijn poging de stok bovenop vast te pakken en daarna af te zetten om zo ver mogelijk in het zand te landen. ,,Het is achteraf-gepraat, maar daar baal ik nog wel eens van”, geeft hij toe.

Dus is het dit jaar tijd voor nieuwe doelen. ,,Ik hoop richting de 22 meter te gaan en misschien daar wel overheen.” Het Nederlands record van 22.21 meter, op naam van Jaco de Groot, ziet hij als richtpunt. ,,Dat is het ultieme doel. Ik weet dat het kan, als alles goed gaat. Ik weet van mezelf dat ik een aantal dingen nog beter kan doen. De stok verder in het water zetten, bijvoorbeeld.”

De eerste sprong zal ,,wel weer even wennen zijn”, zo vermoedt Brandsma. ,,Ik moet in het seizoen groeien. Dat kost een aantal sprongen. De afgelopen tijd was het heel onregelmatig.”

Hij krijgt deze zomer concurrentie van ‘oude bekenden’, die het fierljeppen weer oppakken. Oane Galama en Bart Helmholt -van wie Brandsma het Fries record afsnoepte- hebben hun terugkeer aangekondigd. ,,Dat is machtig mooi”, klinkt het enthousiast. ,,Het zijn beiden hele goeie ljeppers. Dat is alleen maar mooi voor de sport.”

Vanaf zaterdag kruisen ze twee keer per week de degens. De competitie duurt tot 22 augustus. Via die weg kan kwalificatie afgedwongen worden voor het FK (5 september) en het NK (19 september).

,,Iedereen is blij dat weer weer los mogen”, omschrijft hij het gevoel bij zijn vereniging in It Heidenskip. ,,Het is toch een stukje van je zomer.”

Geluk bij een ongeluk: Brandsma had nog geen vakantieplannen. ,,Maar anders had ik sowieso voor het fierljeppen gekozen.”

Yme Gietema.