Friezen betalen het minst voor de autoverzekering

Aangeboden door: hoyhoy.nl

Inwoners van Bolsward en andere Friezen betalen het minst voor hun autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. De gemiddelde jaarpremies voor de WA, WA+ en allriskverzekeringen liggen op respectievelijk 502, 547 en 894 euro in onze provincie.

Zuid-Hollanders betalen het meest

In Zuid-Holland ligt de premie van de autoverzekering het hoogst. Mensen betalen daar een jaarpremie van gemiddeld 721 euro, dat is maar liefst 20 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Een allriskverzekering is voor jongeren uit Zuid-Holland bijna onbetaalbaar. De gemiddelde jaarpremie voor deze dekking is maar liefst 2.430 euro. Dat is 664 euro meer dan het bedrag dat Friese jongeren elk jaar kwijt zijn aan een allriskverzekering. Voor het onderzoek zijn een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen tussen 1 januari en 1 november in kaart gebracht.

Hoogte premie afhankelijk van meerdere factoren

De hoogte van de premie van de autoverzekering is afhankelijk van de woonplaats van de verzekerde. In grote steden wordt er meer schade gereden, dus ook meer schade geclaimd. Hierdoor zien verzekeraars zich genoodzaakt om de premie van automobilisten uit de stad te verhogen. Op het platteland zijn veel minder auto's op de weg. De kans op schade en een ongeluk is dus een stuk kleiner. Naast de woonplaats van de klant, kijkt de verzekeraars nog naar meer factoren om de hoogte van de premie te bepalen. Denk hierbij aan het aantal schadevrije jaren, de leeftijd van de bestuurder en het type auto en het risico op diefstal en vandalisme.

Besparen door kiezen juiste dekking

Veel Nederlanders willen, als goed voornemen voor 2020, meer geld besparen. Een van de gemakkelijkste manieren om geld te besparen is om de autoverzekering eens na te lopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel Nederlanders onnodig oververzekerd zijn. Ruim 52 procent van de Nederlanders heeft een allriskverzekering. Van deze groep mensen heeft ruim 41 procent een auto van vijf jaar of ouder. Dat is zonde van het geld, want de hoge premie van deze verzekering weegt niet op tegen het bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij schade. In principe hebben mensen alleen een allriskverzekering nodig als zij een auto jonger dan vijf jaar hebben. Is de auto tussen de vijf en de tien jaar oud? Dan volstaat een WA+ verzekering. Bij auto's ouder dan tien jaar is een WA-verzekering voldoende. Hiermee zijn automobilisten verzekerd voor schade die zij aan andere voertuigen aanbrengen.

Besparen op de autoverzekering

Mensen kunnen nog op een aantal andere manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst is het verstandig om regelmatig de autoverzekering te vergelijken. Op deze manier ziet de klant gelijk of hij of zij te veel betaalt. Binnen een mum van tijd is er een andere, passende en meer goedkope autoverzekering afgesloten. Daarnaast is het mogelijk om een hoger eigen risico te kiezen. Meestal geeft de autoverzekeraar bij een hoger eigen risico een korting op de maandelijkse premie. Tot slot kan het lonen om de autoverzekering op jaarbasis te betalen. Dit levert een besparing op van zes procent op de totale premie.