Beeld in sportscholen bijna weer vertrouwd: ‘We kunnen redelijk normaal draaien’

BOLSWARD Per 1 juli is weer een nieuwe versoepelingsronde van de coronamaatregelen ingegaan, waardoor onder meer sportscholen de deuren weer mogen openen. Hoe gaat dat bij Anytime Fitness in Bolsward? Een terugblik op de eerste week.

,,Het loopt prima”, is de samenvatting van Judith Hartman, samen met haar man Gerard eigenaar van de sportschool.

Begin mei was de stemming nog heel anders. Premier Rutte had net bekendgemaakt dat sportscholen pas per 1 september open zouden mogen. Toen was er onbegrip en verbazing, na het herzien van die maatregel is er voorzichtig optimisme. ,,We kunnen in principe weer redelijk normaal draaien.”

Wel zijn er natuurlijk aanpassingen. Op de vloer zijn looprichtingen aangebracht en er staat een veelvoud aan flessen met desinfectiemiddel. Leden moeten zelf hun apparaten schoonmaken nadat ze er klaar mee zijn en ook het personeel doet extra poetsrondes. ,,We maakten al heel veel schoon, maar nu doen we dat nog wat meer.”

Daarnaast staat de ventilatie voortdurend aan en staan de ramen open om voor zoveel mogelijk frisse lucht te zorgen.

En, in tegenstelling tot sommige andere sportscholen: reserveren om te komen fitnessen hoeft niet. ,,We komen niet boven de honderd leden die hier tegelijk sporten”, legt Hartman uit. Hun sportschool is 24 uur per dag en 7 dagen per week open, dus er is voldoende ruimte voor spreiding. Dat noemt de eigenaresse als voordeel: ,,Ik merkte dat het lastig zou worden om met tijdslots te werken. Leden willen toch graag komen en gaan wanneer ze willen.”

Voor groepslessen is het een ander verhaal: daar moet vooraf op ingeschreven worden. Want de anderhalvemeterregel geldt nog wel degelijk voor leden van boven de achttien jaar. ,,Soms komen er op het laatst spontaan nog mensen bij. Om te voorkomen dat de groep te groot wordt en we mensen naar huis moeten sturen, moeten ze reserveren.”

Los van deze aanpassingen kan er weer ‘gewoon’ worden gesport. Binnen. In de tussenperiode was er een groep fanatiekelingen die naast de sportschool -buiten dus- hun lessen volgde, maar Hartman merkte dat de aanloop daarvoor minder was dan normaal. Nu zijn er in verhouding al veel nieuwe mensen gekomen voor een zogenaamde zevendagenpas, waarbij aspirant-leden een week gratis kunnen proefdraaien. ,,Normaal zijn daar in juli niet zoveel van, maar nu wel. Er zijn veel mensen die zich deze periode toch bewust zijn geworden dat ze meer aan hun gezondheid moeten werken”, merkt ze op. ,,Nu is het tijd om die coronakilo’s weer kwijt te raken.”

Daarbij wijst ze wel op de eigen verantwoordelijkheid van de sporters. ,,Die moeten ze zelf nemen. Het afstand houden is soms moeilijk, daar wijzen we ze wel op. Ik hoop dat iedereen zich daar aan houdt, want dit willen we nog een keer meemaken.”