Overvaller (30) uit Workum die stadgenoten overviel met mes was op jacht naar geld voor cocaïne

De 30-jarige man uit Workum die op 9 mei vorig jaar een bejaarde stadgenoot en een 28-jarige vrouw met een mes heeft overvallen, was op jacht naar geld om cocaïne te kopen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag twee jaar cel plus twee jaar voorwaardelijk.

De overvallen vonden plaats binnen een tijdsbestek van een paar minuten. Eerst werd een 84-jarige Workumer in zijn eigen woning met een mes bedreigd. De oude man was bezig boodschappen uit te laden toen de overvaller plotseling opdook in de hal van zijn woning. Er ontstond een worsteling toen de verdachte de portemonnee uit de broekzak van het slachtoffer probeerde te trekken. Het slachtoffer voelde door zijn jas dat hij met het mes geprikt werd. Dat ontkende de verdachte. Uiteindelijk gaf de bejaarde man de portemonnee af, waarna de overvaller de benen nam.

Een paar minuten later dook hij op bij de pinautomaat van de Rabobank aan het Panwurk. Het tweede slachtoffer wilde pinnen toen ze ineens een scherp voorwerp in haar hals voelde. Een mannenstem zei: „De pincode, dit is geen grap”. Van de zenuwen toetste de vrouw de verkeerde code in, waarop de overvaller wegliep. Het duurde maanden voor de politie de man op het spoor kwam. De Workumer werd op 19 juli aangehouden, nadat de politie beelden op internet had geplaatst.

Inbraken in sportkantines

Hij bleek ook verantwoordelijk te zijn geweest voor inbraken in de kantines van sportcentrum De Rolpeal in Workum, een week na de overvallen, en de tennisvereniging. Bij de Rolpeal had hij een flatscreen gestolen, nadat hij zijn eigen tv had verpatst om cocaïne te kopen. Nadat hij de overvallen had gepleegd, was hij linea recta naar Leeuwarden gereisd om drugs te scoren voor het geld dat hij het bejaarde slachtoffer afhandig had gemaakt.

Hij was destijds verslaafd. Over de uitwerking van de coke merkte hij op dat hij er „relaxed” van werd. „Maar soms kan ik er ook goed gek van worden.” Tegen rechtbankvoorzitter Bert Dölle zei hij donderdag dat hij al een jaar clean is. Hij was begonnen met drugs nadat hij op zijn 26e depressieve klachten kreeg en hij stemmen in zijn hoofd begon te horen. Volgens gedragsdeskundigen kampt de Workumer met verschillende stoornissen, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Een behandeling is nodig om herhaling te voorkomen.

Jaar gevangenis doet geen recht aan de feiten

De Workumer zou over ruim twee weken terecht kunnen in een – strenge – begeleide woonvorm in Drachten. Daar had hij zelf ook wel oren naar. Advocaat Bart Canoy pleitte er ook voor om zijn cliënt zo snel als mogelijk in de hulpverlening te plaatsen. Officier van justitie Roelof de Graaf vond dat een gevangenisstraf van een jaar – zolang zit de Workumer straks in voorarrest – geen recht doet aan de ernst van de feiten.

De Graaf had gewikt en gewogen en was tot de conclusie gekomen dat hij het tegenover de slachtoffers en de maatschappij niet kon maken om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf korter dan twee jaar te eisen. Aan het eind van de zitting bood de verdachte zijn excuses aan, aan de slachtoffers. Hij sprak van „een slechte periode in mijn leven” en zei bezig te zijn met het op touw zetten van een bemiddelingsgesprek met de vrouw die hij heeft overvallen.

De rechtbank doet op 16 juli uitspraak.