Agenda muzikanten leeg geveegd: aanpassen, improviseren en door

BOLSWARD Het coronavirus zet een dikke streep door een goedgevulde agenda deze zomer, maar bij de pakken neerzitten doen muzikanten Klaas Zijlstra en Sjoerd de Vries niet. ,,Je kunt er niet veel aan doen”, is hun simpele redenering. De twee spreken over de gevolgen van de virusuitbraak, de alternatieven die ontstonden en over hoe ze toch op Pinkpop stonden dit jaar.

,,Het is heel jammer, want het zou een goed jaar worden”, verzucht Klaas Zijlstra uit Bolsward. De gitarist speelt in de coverband The Beatles Sessions, evenals drummer Sjoerd de Vries, die opgroeide in Lollum. Beide heren wonen inmiddels in Zwolle, maar komen nog regelmatig terug in Bolsward.

Zo zouden ze normaal gesproken vrijdag opgetreden hebben tijdens Night of the Heamiel. Voor duizenden mensen in het Julianapark. Ging ook niet door. Wel kwamen ze met een online filmpje. Een vertolking van het nummer ‘Niemand in de stad’ van De Dijk. Wel zo gepast, zo is de gedachte. ,,Iedereen speelde thuis zijn partij in”, legt Klaas de digitale werkwijze uit. Dat werd uiteindelijk gemixt tot één geheel.

Dat is de nieuwe werkelijkheid voor de muzikanten. Samen met hun bandgenoten staan optredens in Frankrijk, Duitsland én Liverpool -de stad van The Beatles- gepland. ,,En ook een heleboel in Nederland. We zouden een theatertour doen”, vult Klaas dat rijtje aan. ,,Het zat helemaal in de lift. Het is heel jammer, maar er is niet veel aan te doen.”

Wat kan dan wel? Op Koningsdag komen ze met hun eerste ‘livestreamconcert’ vanuit een studio in Leeuwarden. ,,Dat was echt supercool”, kijkt de gitarist enthousiast terug. Maar ook beetje raar: ,,Als een liedje afgelopen was, is het in één keer stil. Dat is heel apart.”

Hieronder beelden van dat concert (tekst gaat verder na de video)

Die ervaring deelt Sjoerd: ,,Het is even wennen”, is zijn omschrijving. ,,Normaal gesproken is er altijd wel iemand die het leuk vindt. Nu is het stil. Dan kijk je elkaar na afloop van een liedje wat aan.. Maar het was sowieso fijn dat we weer even konden spelen.”

Ook hij heeft logischerwijs begrip voor de situatie, maar ook hij had zich deze zomer anders voorgesteld. ,,Het is heel erg balen. Je doet je best om een volle agenda te hebben. Die wordt nu leeg geveegd.”

Hij komt wel meteen met een nuance: ,,Voor mijn schoolwerk is het wel positief”, vertelt hij lachend. De drummer hoopt deze zomer af te studeren aan het conservatorium in Zwolle.

Maar er is meer. Beide heren zijn ook volop betrokken bij de band MILO. Sjoerd als drummer, Klaas als manager. ,,Daar was de agenda nog niet helemaal vol, maar dat was zich aan het ontwikkelen. Er kwamen steeds meer boekingen.” Wederom: streep er door.

Wat onlangs wél doorging was de release van de nieuwe single Miss Sunshine. Even is er twijfel om het nummer uit te brengen, maar uiteindelijk besluit de Zwolse formatie dat toch door te zetten. ,,Nu is het moment”, wijst Sjoerd op het begin van de zomer en het zonnige weer, waar het nummer goed bij past.

Om dat moment wat cachet te geven, trok het gezelschap twee weken geleden naar het Limburgse Landgraaf, op de dag dat anders het festival Pinkpop van start zou gaan. De bandleden verdeelden zich keurig over meerdere auto’s, instrumenten mee en spelen. ,,We zouden normaal niet op Pinkpop staan hoor”, verduidelijkt Sjoerd. ,,Maar nu hebben we er toch gespeeld zonder dat het festival doorging.”

Hoewel, bijna dan. ,,Je kunt niet op het festivalterrein komen”, merkt het gezelschap al snel als ze in Limburg aankomen. Dus wijken ze uit naar een naastgelegen heuvel met uitzicht over het terrein. Het beste alternatief. Zo lijkt het althans, want er moet zowaar geklommen worden. ,,Ons bandlid met de contrabas had het zwaar”, lacht Sjoerd. ,,Maar het was leuk. We hebben een paar liedjes gedaan en deze live gedeeld via Instagram en Facebook.”

Het wordt nog even spannend als de lokale handhaving langskomt. ,,Nu moeten we echt oppassen, anders wordt het een duur optreden”, reconstrueert Sjoerd de situatie. Die vrees blijkt onterecht, want de heren staan keurig op voldoende afstand van elkaar. Sterker nog: de boa’s blijken fan: ,,Doe nog maar een liedje”, zeggen ze na afloop. ,,En we hebben nog geprobeerd om de contrabas in hun auto naar beneden te vervoeren, maar dat paste niet.”

Al met al ,,heel leuk”, zo luidt de omschrijving. ,,Verder kun je qua promotie ook niet veel doen. Normaal sta je in een kroeg, maar dat is nu ook niet heel gezellig”, legt de drummer uit.

Het is een voorbode op het nieuwe album, dat in oktober uitkomt. Die release is in poppodium Hedon, in Zwolle. Hoe dat er precies uit komt te zien weet hij nog niet. ,,We moeten maar kijken hoeveel mensen er in kunnen. Misschien kunnen we tegelijk ook livestreamen. We willen het album toch een beetje waardig presenteren.”

Sinds gisteren zijn de maatregelen voor poppodia en andere speelgelegenheden versoepeld. ,,Ik verwacht dat het steeds drukker wordt”, kijkt Klaas vooruit. ,,Ik kijk er naar uit dat we weer voor publiek mogen spelen. Tot die tijd blijven we creatief. Iedereen staat wel ‘aan’ wat dat betreft.” In de afgelopen maanden vulde hij zijn tijd met lesgeven, gitaren verkopen en plannen maken. ,,Ik ben er in die tijd wel achter gekomen dat muziek maken -naast dat ‘t mijn werk is- datgene is wat ik het allerliefste doe.”

Yme Gietema.