Terugblik op ‘bijzondere editie’ Heamiel

BOLSWARD ,,Wij hebben het als bijzonder ervaren.” Met die woorden omschrijft voorzitter Edwin Veltman de Heamieldagen. Door de gevolgen van het coronavirus was een uitgebreid feest niet mogelijk, maar er werd toch een aantal activiteiten georganiseerd, met name online. Een terugblik.

,,Op bepaalde momenten hadden we als comité toch echt wel dat Heamielgevoel”, kijkt Veltman terug. Met name op vrijdagochtend, als hij samen met een aantal comitéleden met een auto vol gebak langs de verzorgingshuizen in Bolsward gaat. ,,Het was iets kleins, maar het was wel een bijzonder moment. Dat werd met open armen ontvangen.”

Zo wordt bij elke instelling een doos met speciale Heamieltaartjes afgeleverd. ,,Wel volgens de RIVM-maatregelen natuurlijk”, zo benadrukt Veltman. ,,We konden het niet deur aan deur langsbrengen, maar het is heel positief aangenomen.”

Daarna wordt koers gezet naar de basisscholen en verschillende dagbestedingen. Hier bestond de traktatie uit waterijs. ,,Dat was fantastisch leuk. We werden als helden ontvangen.”

Op dat moment liepen op de achtergrond al twee‘digitale’ acties. Het comité riep thuisbakkers en lego-fanaten op om aan de slag te gaan. En daar werd goed op gereageerd, zo laat Veltman weten. Het was de bedoeling om de fraaist versierde cupcakes te bakken en voor de jeugd was er de Lego Masters Challenge. De opdracht hier: bouw een eigen ‘tiidmachine’, hintend naar het thema van deze jaargang. De winnaars worden binnenkort bekendgemaakt.

Ook deed het comité een oproep om de vlag uit te hangen en zelf, waar mogelijk, uiting te geven aan het Heamiel. Een groep ondernemers uit de binnenstad pakte die handschoen op en stalde donderdag op enkele plekken vers hooi uit. Dat werd in de namiddag op traditionele wijze -met paard en wagen- opgehaald.

Op vrijdag, normaal de dag van Night of the Heamiel, verscheen een video online. Leden van de vaste begeleidingsband speelden het toepasselijke nummer 'Er is niemand in de stad' van De Dijk. Alle verschillende partijen werden thuis ingespeeld en opgenomen en tot een geheel gemixt. Zanger Jeen Waterlander zorgde voor de vocalen. In de video zijn fraaie dronebeelden te zien van een leeg park en de leegte in het straatbeeld van Bolsward.

's Avonds was het tijd voor het eerste online live-evenement: de Pubquiz XL. Quizmaster Marcel de Vries en begeleidingsband The Groovejets vuurden vanuit een snikhete studio in Leeuwarden de vragen af. De deelnemende teams -een kleine zeventig- kraakten thuis de hersens voor de goede antwoorden. Om een soort saamhorigheidsgevoel te creëren, werd hen gevraagd foto’s in te sturen, die dan weer tijdens de pauzes vertoond werden. ,,Dat was voor ons ook een feestje”, aldus de voorzitter. Drie comitéleden waren druk om de quiz in goede banen te leiden en het bijhouden van de scores, de rest kon vanuit de studio toekijken. ,,We hadden een liveband tot onze beschikking.”

Een dag later een qua opzet soortgelijke activiteit. Ditmaal geen antwoordformulieren, maar bingokaarten tijdens ‘De Vaute Bingo’. Voor deze gelegenheid werd de loods van MHB in Bolsward omgetoverd tot studio. De enthousiaste presentator Theun Plantinga kwam met de winnende nummers, aangereikt door comitélid en organisator Mireille Lunter. Dit evenement zou anders nieuw zijn opgenomen in het programma, maar dan met als locatie het Julianapark. Nu waren dat huiskamers en tuinen.

Veltman en een aantal mede-comitéleden scheurden zaterdagavond langs de winnende adressen om de prijzen meteen langs te brengen. Dit werd dan weer met een livestream getoond aan de overige deelnemers. ,,Iedereen die wij hebben gezien was wel enigszins verkleed. Dat was leuk om te zien.” Want die opdracht hoorde bij het evenement: trek ‘vaute’ kleding aan en speel mee.

Het slotstuk was zondagmiddag, toen een vliegtuig met de boodschap ‘Tot Heamiel 2021 #staystrong’ boven de stad cirkelde. ,,Dat was een leuk soort afsluiting. Ook hier hebben we enorm veel reacties op gehad.”

Veltman haalde vervolgens symbolisch de Heamielvlag naar beneden. ,,Om twee uur was alles aan de kant. Normaal gesproken zijn we nog tot dinsdag bezig”, vertelt hij lachend. Hij spreekt nog een dankwoord uit naar de sponsoren: ,,Er was een aantal sponsors dat last-minute nog wilde helpen, met name in natura, door prijzen beschikbaar te stellen voor de bingo.”

In september begint het comité met de voorbereidingen op de editie van volgend jaar. Hoe dat er uit komt te zien, is nu nog niet te zeggen. ,,Dat wordt een tweesporen-verhaal”, besluit Veltman.