Fors minder autoschades vanwege coronacrisis

Aangeboden door: pricewise.nl

Nu Bolsward en de rest van Nederland massaal thuisblijft, zien veel autoverzekeraars het aantal schadeclaims dalen. Dat is logisch, want er zijn ook een stuk minder voertuigen op de weg. Veel consumenten grijpen de coronatijd aan om hun autoverzekering opnieuw onder de loep te nemen.

Dat blijkt uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite en onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Zij zien dat autoverzekeringen zo'n 30 tot 40% meer vergeleken worden ten opzichte van voorgaande jaren.

Minder ongelukken en minder schade

Nu veel automobilisten hun auto niet of nauwelijks gebruiken, gebeuren er een stuk minder ongelukken in Nederland. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal verkeersongevallen zelfs met 50% gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersadviesbureau VIA. Voogd & Voogd Verzekeringen laat weten dat het aantal claims voor autoschade de afgelopen maanden met ongeveer 25% is gedaald. Het aantal meldingen van een kapotte ruit daalde zelfs met 50%.

Onwetendheid onder consumenten over de autoverzekering

Ongeveer twee derde van de Nederlandse automobilisten heeft weleens schade gereden. Daarvan heeft zo'n 90% de schade geclaimd bij zijn of haar autoverzekeraar. Meer dan de helft van de automobilisten (57%) in Nederland weet niet zeker of hun autoverzekering wel bij hen past. Daarnaast weet één op de drie automobilisten niet bij welke garage zij terecht kunnen in het geval van schade aan de auto. Door deze onwetendheid komt het voor dat schadeclaims niet altijd gedekt worden door de verzekering voor de auto. Dat komt omdat veel automobilisten alleen terecht kunnen bij garages die door hun verzekeraar zijn aangewezen. Als ze met schade naar een andere garage gaan, dan moeten de klanten meestal een eigen risico betalen. En dat is zonde. Het is dus raadzaam om altijd eerst contact op te nemen met de verzekeraar voordat men de auto laat repareren.

Kies de juiste dekking

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat veel autobezitters niet goed weten welke dekking zij nou eigenlijk nodig hebben met hun verzekering. Door de juiste dekking te kiezen, kunnen mensen veel geld besparen. Als mensen in het bezit zijn van een goedkope of oude auto, dan is het slim om niet de meest uitgebreide dekking te kiezen. Als de auto wordt gestolen, dan krijgt men namelijk niet meer dan de dagwaarde van de auto vergoed. De hoge premie van een allriskverzekering weegt niet op tegen deze vergoeding. Een WA-verzekering is in dat geval voldoende. Daarnaast is het ook goed om naar de eigen portemonnee te kijken. Hoe gemakkelijk kunnen mensen schade aan de auto zelf betalen? Als er sprake is van veel spaargeld, dan zou men ook een goedkopere dekking kunnen nemen. Voor dure auto's en auto's jonger dan vijf jaar is het verstandig om altijd een allriskverzekering te nemen.