Nieuwe expositie in Galerie Lytse Skientme in Koudum

KOUDUM De eerste expositie van 2020 in Galerie Lytse Skientme in Koudum is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan, maar de tweede tentoonstelling wel, al is het zonder feestelijke opening.

Op deze expositie toont de galerie keramiek van Marina Pronk en schilderijen van Yvonne Alting en van Karin Mayer. Ook zijn er sieraden van de Koudumse goudsmid Petra van der Beek.

Yvonne Alting laat collage-achtige ‘schilderijen’ zien van vogels met een knipoog naar de werkelijkheid. Inspiratie vindt zij in de natuur en in de Japanse vormgeving. In haar collages combineert ze uiteenlopende materialen, bijvoorbeeld glasvezel, papier en textiel. De collages vallen enerzijds op door het originele materiaalgebruik, anderzijds door de rust en harmonie die er van uitgaat terwijl ze tevens expressiviteit uitstralen.

De Duitse beeldend kunstenaar Karin Mayer schildert min of meer geabstraheerde landschappen. Het zijn gevoelde indrukken uit de natuur of van favoriete plekken, vooral in de provincie Friesland waar zij regelmatig vertoeft.

De Castricumse Marina Pronk toont in Koudum haar keramieken beeldenserie ‘ladylike’, een persoonlijke ode aan de vrouw in al haar verschijningsvormen. De beelden van klei worden gebakken, overgoten met glazuur en opnieuw gebakken. Door variatie in vorm, kleisoort, glazuurdikte en de temperatuur van de tweede stook is ieder beeld een unieke verschijning. De meeste ‘ladylike’s’ staan op een pinsokkel van cortenstaal en ze zijn weerbestendig.

Petra van der Beek zou tijdens de eerste expositie van 2020 al exposeren, maar dat ging niet door. In haar atelier in Koudum, de Droomsmederij, maakt ze sieraden van zilver of goud, soms gecombineerd met een minerale steen als amazoniet. Vaak ringen of halssieraden in opdracht, maar voor deze expositie ging ze nog meer uit van haar eigen creativiteit. Met dromen, bedenken en voelen als uitgangspunt combineert ze intuïtie met het daadwerkelijke maken, het smeden.

Deze expositie in Galerie Lytse Skientme loopt tot en met 14 juli. De galerie, Hoofdstraat 26 in Koudum, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. In verband met de coronamaatregelen kunnen er maximaal vier bezoekers tegelijk naar binnen en moet iedereen de gebruikelijke afstand houden.