Poldermolen Wommels heeft wieken (bijna) terug

WOMMELS De Van Aylvapoldermole aan de Westergoawei tussen Wommels en Burgwerd wordt gerestaureerd. Woensdag zijn de herstelde roeden teruggeplaatst. Nu is er nog schilderwerk af te ronden en moeten de verdere onderdelen van de wieken worden aangebracht. Naar verwachting draait de molen in juli weer.

De roeden -deze vormen de basis van het wiekenkruis- kennen een rijke geschiedenis. Deze dateren uit 1880 en zijn oorspronkelijk als bij elkaar horend stel gemaakt voor een molen in Baambrugge (Utrecht). In 1924 is deze molen onttakeld, waarna de roeden in de korenmolen van Hallum zijn gestoken.

Nadat deze molen in 1943 is gesloopt zijn de onderdelen in de poldermolen van Vijfhuizen gebruikt. De roeden zijn bij de verplaatsing van de molen uit Hallum naar Wommels meegekomen en de bijna 140 jaar oude roeden draaien nu dus op hun vierde plek.

Potroeden werden gemaakt vanaf 1840 en er zijn weinig zo oud als die van de Van Aylvapoldermole. VAAGS Molenmakers uit Aalten heeft zich bekommerd over de restauratie van dit onderdeel, de rest van de werkzaamheden werd uitgevoerd door De Molenmakers uit Tzummarum, in samenwerking met Roosma Schilders uit Franeker.

Bij afronding van het project is het de molen ongeveer een jaar ‘wiekloos’ geweest. De kosten van de restauratie bedragen zo’n 170.000 euro.