Expo 75 jaar bevrijding Hindeloopen

HINDELOOPEN - Museum Hindeloopen heropent maandag 1 juni. Tegelijk is de opening van de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Een veilig heenkomen’, over 75 jaar bevrijding Hindeloopen.

Bezoek van het museum is alleen mogelijk via reservering, telefonisch 0514 – 521420 of via de mail: info@museumhindeloopen.nl. Met de opening van het museum is ook VVV – Hindeloopen weer in gebruik voor de nodige toeristische informatie over Hindeloopen en omgeving.

Naast de schitterende collectie en Hindelooper kamers is in het museum de tentoonstelling ’Een veilig heenkomen’. Een mooie ingerichte tentoonstelling gerealiseerd door Henk Smid en Maurice Wery.

Tijdens de oorlogsjaren maken de inwoners van Hindeloopen het verschil. Sommigen worden gemobiliseerd, anderen sluiten zich aan bij het verzet of nemen onderduikers in huis. De geïsoleerde ligging van het Zuiderzeestadje, maar ook de inborst van de bewoners, zorgen ervoor dat vele onderduikers een veilig heenkomen vinden in Hindeloopen.

Sommige onderduikers kunnen werken als visser of als boerenknecht. Zij maken jarenlang deel uit van het leven van alledag. Joodse onderduikers moeten zich schuilhouden. Hun Hindeloopen zag er heel anders uit, gezien vanuit hun schuilplaats. Vele jaren later, vindt één van de laatste ‘onderduikers’ onderdak in Hindeloopen, Peter Hazelaar. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een stadswandeling gemaakt door Henk Smid.