Plannen voor drive-in bioscoop in Bolsward

BOLSWARD Een ‘drive-in bioscoop’ in Bolsward waar bezoekers vanuit hun auto een film kunnen bekijken: het plan is er, nu nog de goedkeuring van de gemeente.

Het idee komt van Bolswarder Richard Jorna en heeft een nobele aanleiding. Hij ziet de opdrachtenportefeuille van MHB, het bedrijf van Marten Hylkema dat audiovisuele ondersteuning verzorgt bij vele evenementen, drastisch teruglopen door de coronacrisis en komt met een alternatief. ,,Daar staat alles op nul. Ik dacht: ik wil iets organiseren wat wel kan. Hij staat normaal altijd voor iedereen klaar. Nu het wat minder gaat, is het mooi om iets voor hem te kunnen betekenen.”

Jorna komt op het idee van een drive-in bioscoop, waarbij MHB de techniek verzorgt. Hij gooit een lijntje uit naar Sandstra Transport en krijgt toestemming om diens grote parkeerterrein op industrieterrein De Marne te gebruiken als locatie. Hij schat in dat daar tussen de zeventig en honderd auto’s kunnen parkeren én dat het mogelijk is om voldoende onderlinge afstand te houden. ,,Tussen alle auto’s zit tweeënhalve meter afstand”, aldus Jorna, die benadrukt dat alle RIVM-richtlijnen gevolgd worden. Dat houdt dus ook in dat in de auto regels gelden. Gezinsleden mogen wel samen in een voertuig zitten, maar in andere gevallen moet ook hier de afstand bewaard blijven.

In de organisatie krijgt hij hulp Marit Speerstra, student aan de NHL Stenden die toevallig in dezelfde periode als schoolopdracht onderzocht of er belangstelling is voor zo’n drive-in bios. ,,We doen het met z’n tweeën, en met MHB”, aldus Jorna.

En in de plannen die er liggen is ruimte voor vier films in een weekend. ,,Overdag twee kinderfilms, ‘s avonds twee voor volwassenen.”

Voor nu hangt het op de goedkeuring vanuit de gemeente. ,,Zij moeten een evenementenvergunning afgeven. Dat is de drempel. Het is nog onzeker wanneer, maar dat we het gaan doen is zeker”, zo klinkt het stellig. Over de datum kan Jorna dus nog niks zeggen. ,,Zodra het mag, zo snel mogelijk.”

Via Facebook plaatst de organisatie updates over eventuele ontwikkelingen.