Vier vrienden uit Schettens wandelen tweede van vijf Elfstedenkruisjes binnen

SCHETTENS Vier vrienden, vijf Elfstedentochten binnen een jaar. En dat alles voor één goed doel: het Foppe Fonds. Jelko Buma, Reinder van Abbema, zijn neef Sijmon van Abbema en Sander Spijksma kunnen na zaterdag hun tweede tocht afvinken. En dat was bepaald geen gemakkelijke opgave.

,,Het was een hel”, is Sander duidelijk. ,,Je moest elke dag tot het gaatje, maar we hielden in ons achterhoofd dat we de Weissensee al gehad hebben en dat we het voor een goed doel doen.”

Want zo is het. Eind januari trok de vriendengroep uit Schettens naar Oostenrijk om daar op het natuurijs de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen. Daar werd kruisje één van de vijf binnengehaald, maar ook dat ging met het nodige fysieke ongemak. ,,Onze hele actie doen we meer op karakter dan op sportiviteit.”

Lees ook: Eerste van vijf Elfstedenkruisjes is voor vriendengroep uit Schettens binnen na barre schaatstocht op Weissensee

Dinsdagochtend trekken ze de wandelschoenen aan voor hun vijfdaagse avontuur. De jongens, allen begin twintig, kunnen niet bogen op een grote schat aan wandelervaring en daar worden ze al snel mee geconfronteerd. Sander heeft al op woensdag last van zijn heup en krijgt later vocht achter zijn knie en Sijmon heeft een ontsteking aan zijn scheenbeen. ,,En Reinder heeft zijn eigen loopje ontwikkeld zodat hij met zijn blaren toch door kon lopen. Dat zag er niet uit”, lacht Sander. ,,Met Jelko ging het wel aardig.”

De eerste etappe van Leeuwarden naar Sloten is met zo’n 50 kilometer de langste, maar ook de dagen daarna wordt minstens een marathon afgelegd, met uitzondering van de laatste dag, die het viertal van Dokkum naar Leeuwarden voert. Een route van 28 kilometer.

,,We hadden goede vooruitzichten”, omschrijft Sander het gevoel vooraf. ,,Gewoon een beetje lopen. Dat valt wel mee.”

Niets is minder waar, zo blijkt achteraf. ,,We hoorden ook wel: wandelen is het zwaarste. Volgens mij klopt dat wel. Je moet elke dag weer. Ik ben vanmorgen echt uit bed getild”, vertelt hij kort na aankomst in Leeuwarden.

Onderling zijn er ook verschillen. De ene dag is die goed, de andere dag heeft iemand anders een opleving. Met name het stuk van Franeker naar Dokkum is geen fijne. ,,Sijmon en ik gingen op een gegeven moment van bankje naar bankje. Lachten we elkaar wat uit..”, beschrijft Sander de voorlaatste etappe. ,,Daar zaten zulke lange rechte stukken in.”

Ook het ‘borreltje in Birdaard’ helpt niet. ,,Iemand van de organisatie van de 11-Stedenwandeltocht kwam ons aanmoedigen. Hij zei dat we een borrel moesten doen in Birdaard als het slecht ging met onze spieren.” Dat advies wordt opgevolgd. ,,We hebben een fles van Weduwe Joustra laten komen en wat shotglaasjes. De berenburg smaakte goed, maar we werden er niet beter van.”

Hij gaat verder: ,,We hebben wel lol gehad, maar soms was er ook echt een grafstemming. Dan begon bijvoorbeeld Sijmon een slecht nummer te zingen, dan was je er wel even klaar mee. Maar daarna zit je aan de koffie en dan gaat het wel weer”, nuanceert hij.

Over zingen gesproken: het viertal komt onderweg met een actie om geld in te zamelen. Via Facebook streamen ze regelmatig live hun avonturen en via dat medium kunnen volgers een verzoekje indienen. Dat nummer wordt vervolgens -na een donatie- gezongen door de heren. ,,Qua imago zijn we er niet beter op geworden, maar qua geld wel”, vertelt Sander wederom met een lach in zijn stem. ,,We stonden vooraf op 2900 euro en nu op zo’n 4100 euro.”

De doorkomst in thuisdorp Schettens, donderdagochtend, noemt Sander ‘heel bijzonder’. ,,Dat was een groots onthaal. Er hingen spandoeken en vlaggen. Dat hadden we echt even nodig.”

Ook bij de finishplaats in Leeuwarden, waar het kwartet gezamenlijk zaterdag vlak na het middaguur aankomt, staan veertig tot vijftig dorpsgenoten, zo schat hij in.

Maar het avontuur van de vier vrienden gaat door. Sterker nog: over een week volgen twee nieuwe uitdagingen. Ondanks de afgelasting van de Step- en Fietselfstedentocht leggen zij die routes toch steppend en fietsend af. Dag op dag. ,,We hebben er vertrouwen in, maar nu eerst een week revalideren.”

De verrichtingen van de heren zijn te volgen via aldhaven.nl of via deze Facebook-pagina.

Lees ook: Vier vrienden, vijf Elfstedentochten, één goed doel