VV BlauwRood’20 haalt voorlopig bakzeil

BOLSWARD De plannen om met VV BlauwRood’20 een nieuwe zondagvereniging te starten in Bolsward moeten de ijskast in. Het initiatief loopt stuk op het ontbreken van accommodatie. De club wordt echter wel officieel opgericht volgende week en richt zich in eerste instantie op zaalvoetbal. Het plan om ook op het veld actief te worden blijft, maar wordt een jaar opgeschoven.

Het zaalvoetbal lijkt een voorlopig doekje voor het bloeden, want de plannen waren groter. BlauwRood’20 wilde dé zondagvereniging van de regio worden, zo kondigde het aan. Het initiatief is ontstaan nadat SC Bolsward bekendmaakte volgend seizoen alleen op zaterdag prestatievoetbal te spelen met als doel het niveau op te krikken. Om die zondagse leegte te vullen, stak een groep fanatiekelingen de koppen bij elkaar en besloot de oprichting van een nieuwe club te onderzoeken.

Het leek hoe dan ook een ambitieus plan: om dat te realiseren moet voor 1 juni het complete plaatje rond zijn en bij de KNVB liggen. Op haar eigen website schrijft de bond voor dat er minimaal een half jaar nodig is voor oprichting, maar de initiatiefnemers van BlauwRood’20 lieten zich hier niet door weerhouden, zeker omdat het draagvlak snel groeide.

Die tijdsdruk blijkt nu echter toch te groot. Doordat SC Bolsward enkele weken geleden aangaf haar gebouwen (kleedkamers, kantine, opslag) niet te willen delen, kwam de nieuw op te richten vereniging voor een onoverbrugbaar probleem te staan.

Van de overige eisen in het KNVB-stappenplan zijn vele afgevinkt. Statuten zijn opgesteld, een bestuur werd al gevormd en, niet geheel onbelangrijk, er waren genoeg spelers om minimaal drie herenteams en een damesploeg het veld in te sturen.

Maar in datzelfde stappenplan wordt al bij het derde punt geschreven ‘Zorg dat de vereniging de beschikking krijgt over een speelterrein en een kleedgelegenheid’ en daar loopt het plan nu op stuk. SC Bolsward wilde na de afscheiding niet onder hetzelfde dak door en weigerde mee te werken aan een verzoek om de kleedkamers en kantine te delen met de nieuwkomers. Er werd door BlauwRood’20 nog gezocht naar alternatieven, maar die zoektocht leverde, zeker gezien de krapte in tijd, niks op.

De initiatiefnemers richten zich dus vooreerst op wat er wel kan: zaalvoetbal voor heren en dames. Ondertussen blijven ze broeden op een plan om na dit jaar toch ook het veldvoetbal van de grond te krijgen. ,,Alles was klaar. We hebben zo veel reacties gekregen”, zegt Ruben Draaisma, die de voorzitter van de nieuwe vereniging wordt. ,,Dan kun je niet zeggen: het stopt hier, we kunnen helaas niet verder. Dan komt ons sportieve hart naar boven. Hier houdt het niet op.”

Dan bestaat de kans echter dat de vereniging tegen hetzelfde probleem aanloopt. Draaisma hoopt in het komende jaar ‘opnieuw en in alle rust’ het gesprek aan te kunnen gaan met SC Bolsward en noemt ook de optie om ‘zelf iets te faciliteren’. ,,Het gaat van de grond komen”, klinkt het stellig.

Lees ook:SC Bolsward zegt ‘nee’ tegen nieuwe zondagvereniging

Lees ook:Komt er een nieuwe zondagclub in Bolsward? De bal ligt stil, maar er is volop beweging op het Bolwerk