FOTO’S | De muzikale elfstedentocht van Henk en Syb langs verzorgingshuizen in Friesland

BOLSWARD Syb van der Ploeg en Henk Angenent zijn op Hemelvaartsdag langs verzorgingshuizen in de elf Friese steden gefietst om de bewoners een hart onder de riem te steken. In elke stad zong Van der Ploeg een aantal nummers en deed Angenent een woordje.

Het duo begon om 7.15 uur in Leeuwarden en kwam rond drie uur bij Bloemkamp in Bolsward aan. Daar wachtte gedeputeerde Sander de Rouwe hen op en gaf samen met een bewoner op gepaste afstand een stempel op de kaarten van beide heren.

Syb van der Ploeg zag meteen mogelijkheden toen het initiatief ter sprake kwam: ,,In deze moeilijke tijd moeten we allemaal op een creatieve manier proberen de eenzaamheid onder de mensen te verlichten. Het raakt mij te zien hoe groot het verdriet is. Samen met Henk Angenent wil ik daarom dit muzikale en sportieve gebaar maken naar deze kwetsbare ouderen, hun families en het zorgpersoneel.”

Door de coronacrisis dreigen kwetsbaren en ouderen in een sociaal isolement terecht te komen. De provincie Fryslân is daarom begin april gestart met de campagne Fryslân yn Ferbining. Doel is om inwoners van de provincie die afhankelijk zijn van hulp, te verbinden aan instanties of activiteiten die steun bieden.

Gedeputeerde Douwe Hoogland: ,,De coronakrisis hat in grutte ympakt op de leefberens yn ús provinsje. Mei Fryslân yn Ferbining wolle wy de mienskip bemoedigje en minsken fierder helpe yn dizze drege tiid. De bydrage fan Syb en Henk is dêryn in geweldich inisjatyf. ”

Foto’s: Petra Kroon.