Hoe Mukkes steeds meer maten krijgt

BOLSWARD In tijden van sociale isolatie en gesloten kroegen is er één iemand die hier garen bij spint. De vriendenkring van stripfiguur Mukkes -een creatie van Bolswarder tekenaar Bauke Wielinga- wordt groter en groter.

Vraag Bauke Wielinga om een gesprek over de toenemende populariteit van het Bolswarder stripfiguur en je wordt als schrijver van dit stuk meteen opgenomen in de vriendenkring van Mukkes. ‘Ik maak wel even een toepasselijke cartoon’, gaf hij al als hint. Het resultaat is hierboven te zien.

Maar hoe zat het ook alweer; wie is Mukkes? De grofgebekte kabouter is ooit ontstaan in de voormalige Posthoorn, als Wielinga wat stamgasten op bierviltjes schetst. ,,D’r is ut spreekwoard ‘alles wat út Boalsert komt dat súpt’. Dan siëst dingen die niet bestaan. Dat veroorzaakt onhandig handelen. Dat is de kapstok wer ik Mukkes aan ophangen hew.”

Wielinga bracht in het verleden al eens een boekwerkje uit, maar gebruikt nu Facebook als platform. De setting -aan de bar- is vaak hetzelfde, de gasten wisselen. Zeker in coronatijd, als pop- en filmsterren langskomen en ook de Amerikaanse president kennismaakt met Mukkes.

Dus op het moment dat Donald Trump een uitspraak doet dat het misschien goed is om bleekmiddel te injecteren om corona te bestrijden, slijpt Wielinga de potloden. Dan blijkt dat er zelfs in Nederland genoeg aanhangers van Trump zijn. ,,Der hew ik veul negatieve reacties op had, ook in mien persoanlijke mail. Der kiek ik van op.”

Het is echter een uitzondering, want doorgaans is de respons louter positief. Wielinga begint ook met online quizzjes, die verborgen zitten in de tekeningen. ,,Feur mensen die thús sitte en sich ferfele. Dan hewwe se wat ferdivedaasje.”

De deelname is groot: ,,Ik hew meer dan tienduuzend reaksies had. Ook út Amerika, Canada en Australië”, zegt Wielinga. ,,Ik vroeg mensen om ‘t te delen. Dat liep wat út ‘e hân..”

Hij is zich bewust van het groeiende publiek, en dus klinkt in zijn werk ook steeds vaker een boodschap door. Zeker als het gaat om maatregelen rondom de coronacrisis, deze worden door het stripfiguur tijdens de intelligente lockdown meerdere malen aangehaald. ,,As ik toch suveel aandacht krij, dan kin ik dat ook ten goede wende.” ‘Blief binnen’, was dan ook regelmatig te lezen.

Zelf heeft de schilder door de crisis meer tijd over dan normaal gesproken. En dus lijkt Mukkes actiever dan ooit. Het leidt zelfs al tot ‘Mukkes merchandise’; een mok met een afbeelding van de kabouter. Mogelijk komen daar nog t-shirts en sleutelhangers bij. ,,Mensen willen iets tastbaars”, merkte hij. Ook op de nieuwe menukaart bij stadscafé Het Veerhuys is het stripfiguur te zien.

Wielinga verzint de strips en bijbehorende grappen zelf. En of hij daar lang mee bezig is? ,,Best wel’, geeft hij toe. ,,Ik bin eigenlijk nooit tevreden. En aan’t eind hew ik de grap su vaak lezen dat ik ‘m zelf helemaal niet meer grappig fien.”

Hij schat in sowieso twee uren per dag bezig te zijn. ,,Ik sit altiid wat te prutsen. Soms is het gewoan even ‘niks doen. Tiidverdriif. Even de gedachten verzette.”

En daarbij kan iedereen de revue passeren, zo meldt Wielinga. ,,Ik kin Mukkes brúke om zaken onder de aandacht te bringen. Het is een leuk skild.”

De avonturen van Mukkes zijn te volgen via de Facebookpagina ‘Mukkes en syn maten’.

Yme Gietema.