Deelnemers virtuele Fietselfstedentocht uit alle windstreken

,,Het verbaast me enorm”, zegt Stephan Rekker over het aantal deelnemers dat zich al aanmeldde voor de virtuele Fietselfstedentocht.

,,Dit had ik totaal niet verwacht. Ik dacht als er vijftig zijn die zo gek zijn om het te gaan doen..” De teller staat een kleine week na de bekendmaking op ruim 130. Aanmelden kan nog tot 30 mei. De virtuele fietsers komen uit alle windstreken, zo meldt de voorzitter van de Fietselfstedentocht.

Lees ook: Toch een Fietselfstedentocht dit jaar, op de interactieve hometrainer

 

Naast omliggende landen als België, Duitsland en ook Frankrijk en Engeland heeft het initiatief ook Dubai, Indonesië, Mali, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten bereikt, aldus Rekker. Zelf doet hij ook mee. Het bestuur broedt nog op mogelijkheden om ‘iets te doen’ op het Marktplein, met bijvoorbeeld een groot scherm. ,,Dat hangt er van af of het mag. We blijven uiteraard binnen de wet- en regelgeving.”

Het initiatief voor de virtuele variant kwam van een deelnemer. Dat idee werd snel opgepikt door het bestuur. ,,Helemaal niks doen is ook niks”, is de overtuiging. ,,We realiseren ons ook dat niet iedereen een Zwift heeft. Het is sneu om die mensen te ‘passeren’, maar dit is iets dat we wél kunnen organiseren.”

Voor de tocht over 235 kilometer meldden zich tot dusver tachtig deelnemers aan, de rest kiest voor de ‘korte’ variant. De fietsers worden in groepjes van vijftig ingedeeld -gebaseerd op niveau naar aanleiding van de wattages- en worden aangevoerd door een ‘wegkapitein’. 

En, voor deze variant zijn speciale prijzen, meldt Rekker. Onder meer voor de snelste fietser. ,,Dat kan nu een keer”, is de uitleg. Ook is er een attentie voor de beste toertochtfietser. ,,Die prijs is voor degene die gemiddeld het dichtst bij de 25 kilometer per uur fietst.”

Aanmelden kan via www.fietselfstedentocht.frl/nl/thuis11 en deelname is geheel gratis. Tijdens het fietsen kunnen deelnemers virtueel met elkaar communiceren.