SC Bolsward zegt ‘nee’ tegen nieuwe zondagvereniging

SC Bolsward omarmt het plan voor de nieuwe zondagvereniging VV BlauwRood’20 niet. Dat laat het bestuur in een mail aan de initiatiefnemers, de leden van SC Bolsward en andere betrokken partijen zoals de KNVB en de gemeente weten. Er is, kortom, sprake van botsende belangen op Het Bolwerk.

‘Na het voeren van twee gesprekken met de initiatiefnemers is de conclusie van het bestuur dat het initiatief geen bijdrage levert aan de doelstellingen van SC Bolsward: ontwikkeling van de jeugdopleiding en het prestatievoetbal in Bolsward’, zo valt te lezen in de brief die zaterdag werd verstuurd. ‘SC Bolsward gaat niet terug in het verleden’, staat er als kop boven.

Lees ook: Komt er een nieuwe zondagclub in Bolsward? De bal ligt stil, maar er is volop beweging op het Bolwerk

VV BlauwRood’20 is voornemens een nieuwe vereniging op te richten nadat SC Bolsward onlangs bekendmaakte met één prestatieteam -op de zaterdag- door te gaan.

De initiatiefnemers vonden snel draagvlak, geïnteresseerde spelers en vormden al een voorlopig bestuur. Maar één belangrijke hindernis werd nog niet genomen: alle faciliteiten, zoals de kleedkamers en de kantine, zijn namelijk eigendom van SC Bolsward. De vraag om deze te delen beantwoordt SC Bolsward nu dus met een ‘nee’.

Volgens voorzitter Arno Wip ontbreekt het aan visie bij de initiatiefnemers: ,,Het heeft niks met kwaliteit van voetbal te maken. De samenwerking zou een win-winsituatie moet opleveren, maar waar de winst voor ons zit, is niet duidelijk.”

Dat is volgens Wip namelijk nog altijd de onderliggende gedachte: het niveau omhoog krikken. Dat werd ook door de leden bevestigd en daarom werd een commissie ingesteld om te peilen wat hiervoor de speeldag zou worden. Nadat bekend werd dat zaterdag de voorkeur geniet, kreeg het initiatief voor een nieuwe verenging snel vorm.

Ruben Draaisma, woordvoerder van de initiatiefnemers van BlauwRood, spreekt van een gemiste kans. ,,Wij hebben altijd gezegd het liefste de samenwerking te zoeken, maar de deur is keihard dichtgegooid.”

In hun opzet willen ze de kleedkamers en kantine huren van SC Bolsward en vrijwilligers inzetten bij allerlei activiteiten zoals het opknappen van de tribunes. Bovendien zou het extra inkomsten genereren met kantine-omzet.

‘De uitslag was na 5 minuten voor ons duidelijk, er werden alleen vragen gesteld over onze visie en waarom dan de meer dan 200 mensen wel naar de zondagclub zouden gaan en niet naar SCB. Er werd met geen woord gerept over waar we iets voor elkaar zouden kunnen betekenen’, zo schrijft de club in een reactie op haar eigen Facebookpagina over het gesprek dat donderdag plaatsvond.

Gevolg is dat de initiatiefnemers op zoek moeten naar kleedkamers en een kantine buiten sportcomplex Het Bolwerk. ,,Wij moeten straks aan de tegenstanders gaan uitleggen dat ze ondanks de aanwezigheid van een kleedkamer elders moeten gaan douchen”, zo liet Draaisma maandag optekenen in de Leeuwarder Courant. Daarin meldt hij ook dat de leden van de nieuwe club in zijn optiek wel gebruik mogen maken van de velden.

Ondanks deze tegenslag blijft de club strijdvaardig en gaat het door met de voorbereidingen. Voor 1 juni moet het totaalplaatje rond zijn en bij de KNVB liggen.