Met meerdere mensen in de auto: wat mag en kan nog?

Op straat bewaren we anderhalve meter afstand tot elkaar, maar hoe zit dat in de auto? Kan ik nog meerijden met een collega of mijn ouders meenemen voor een ritje?

De belangrijkste maatregel om de verspreiding van het coronavirus te remmen is het houden van anderhalve meter afstand, met als enige uitzondering tot mensen uit je eigen huishouden. Daar verstaat de overheid een gezin met kinderen onder.

Deze regel geldt onverminderd in de auto. Je kunt dus nog met drie mensen uit je eigen gezin in de auto stappen, maar wanneer het anderen betreft, zul je ook in de auto anderhalve meter afstand moeten bewaren. En dat is bijzonder lastig.

Zelfs in een hele grote auto is de ruimte tussen bestuurdersstoel en passagiersstoel voorin kleiner dan anderhalve meter. Ook de combinatie bestuurder linksvoor en passagier rechtsachter zal in veel personenauto’s onvoldoende afstand tot de twee inzittenden opleveren. Dat betekent dat je in zo’n geval moet besluiten om niet met zijn tweeën in een auto te stappen.

Uitzondering zouden familieauto’s kunnen zijn met een derde zitrij, dan is het soms wel mogelijk om de noodzakelijke afstand tot elkaar te bewaren. Toch is het ook dan maar zeer de vraag of het verstandig is om langere tijd met twee personen door te brengen in een kleine ruimte.

Handhaven doet de politie bij groepen van drie of meer personen die te weinig afstand houden tot elkaar en niet tot hetzelfde huishouden behoren. Dus ook bij drie of meer personen in een auto. De boete hiervoor bedraagt 390 euro per persoon en een aantekening op het strafblad.

Dat de politie enkel handhaaft bij drie of meer personen betekent niet dat het daarom verstandig is om met twee personen in een auto te zitten, de anderhalvemeterregel blijft van kracht. Bij iemand achterop een fiets, brommer of motorfiets stappen is dus ook niet de bedoeling.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl