Wat komt er kijken bij het afgelasten van Heamiel?

BOLSWARD ‘Streep er door’, ‘afgelast’ of ‘uitgesteld’: het zijn veel voorbijkomende termen als het over evenementen gaat. Zeker nu premier Rutte vorige week aankondigde dat het verbod hierop is verlengd tot 1 september. Maar wat komt er kijken bij het afgelasten van zo’n groot evenement als Heamiel, de ‘kroon op juni’? Voorzitter Edwin Veltman geeft een inkijkje.

,,We hadden na de persconferenties van Rutte in maart al snel in de gaten: dit wordt een rommelige tijd", begint Veltman, voorzitter van het Heamielcomité. Wat volgt is een soort tweesporenbeleid. Alle voorbereidingen gaan op de reguliere manier door -al wordt de sponsorzoektocht op een lager pitje gezet- maar er wordt ook een draaiboek opgesteld voor het geval van afgelasting.

Dat is vorige week in werking gesteld. Snel kwam het comité met een eerste reactie en ook sponsoren en overige relaties werden vlot op de hoogte gesteld.

Want er zijn logischerwijs contracten met de vele leveranciers (,,rond de honderd"), artiesten en andere acts. Door de kabinetsmaatregelen is er sprake van overmacht en kunnen deze overeenkomsten ontbonden worden. ,,We hebben meteen actie ondernomen en alle contracten geannuleerd", aldus Veltman. Behoudens wat opstartkosten, loopt het comité geen financiële schade op.

Achter de schermen wordt echter al acht maanden gewerkt om het vierdaagse programma rond te krijgen. Vier dagen lang een vol programma, opgesteld door twaalf comitéleden, die nog eens vijfentwintig subcommissies vormen voor de verschillende onderdelen.

En dus is het gevoel, hoe verklaarbaar de afgelasting ook is, dubbel. ,,We balen hier enorm van als comité. Voor ons begint de voorbereiding al in september", legt de voorzitter uit. ,,We zijn bijna het hele jaar met Heamiel bezig. Het kost veel vrije tijd, maar we doen het met veel liefde en betrokkenheid."

Hij merkt dat die betrokkenheid bij alle comitéleden en de vele vrijwilligers groot bleef, ondanks de onzekere aanloop: ,,De drive was enorm."

Voor Veltman persoonlijk zou het een speciale editie worden. Hij nam vorig jaar de voorzittershamer over van Paul van Dijk. ,,Het liep allemaal hartstikke mooi. Dit is op zijn zachtst gezegd heel vervelend, maar je kunt niemand de schuld geven."

Het is voor het eerst in de geschiedenis, sinds de Heamieldagen in 1952 officieel werden, dat het festival in zijn geheel is afgelast. ,,De saamhorigheid gaan we missen. Het is gewoon een heel leuk feest, een traditie voor jong en oud."

De comitévoorzitter denkt daarbij ook aan overige ondernemers in de stad. ,,Zij hebben het al zwaar en krijgen nu nog een extra dreun."

Dan is er nog het heamieltrio. Normaal gesproken worden rond eind april de heakeninginne en haar hofdames bekendgemaakt, maar ook daar is nu geen sprake van. Wel zijn de gesprekken met verschillende kandidaten doorgegaan. ,,Daaruit is een trio gevormd, maar we hebben meteen gezegd: het kan zijn dat het niet doorgaat."

Op de vraag of de dames zich daarom ook eventueel beschikbaar stellen voor volgend jaar, antwoordden alle drie positief. ,,Het wordt een lang jaar voor ze", lacht Veltman. ,,Ze moeten dit geheim nu dertien maanden stilhouden."

Voor twee comitéleden -Gritta van Buren en Paula Botermans- is het een sneu einde van de periode van vijf jaar waarin ze zich inzetten voor het Heamiel. De regel is dat iedereen een half decennium zitting neemt in het comité en daarna wordt vervangen. Over een uitzondering van die regel hoefde het bestuur niet na te denken, simpelweg om dat het niet ter sprake kwam: ,,Het was hun eigen keuze om te stoppen. Daar hadden ze zich op ingesteld", aldus Veltman. ,,Het mooiste is om te stoppen op een hoogtepunt, maar dat is nu een dieptepunt geworden."

Daarmee eindigt een roerige voorbereiding op een feest dat dus niet doorgaat. Ondanks dat heeft de voorzitter lovende woorden voor zijn mede-comitéleden. ,,Ik ben trots op hun flexibiliteit en hun professionaliteit."

Het programma was rond en wordt grotendeels verplaatst naar volgend jaar. Heamiel is dan van 23 tot en met 26 juni.

Veltman sluit af met een hint naar het thema: ,,De Tiidmachine. Dat is wel heel toepasselijk voor dit hele verhaal.."

Yme Gietema.