Lesgeven vanuit de bureaustoel

BOLSWARD Als schoolbanken plaatsmaken voor webcams: hoe is het om les te geven in tijden van de coronacrisis? ,,Het werkt, maar er gaat niets boven echt contact met de leerlingen”, vindt Esther Jorritsma, docente Engels op het Marne college.

,,Dit is de snelste onderwijsverandering ooit”, vertelt ze lachend. ,,Het gebeurt, en iedereen redt zich er mee. Dat is bijzonder om te zien.”

Toch zijn het rare tijdens, geeft Jorritsma toe. Als het nieuws van de schoolsluiting bekend wordt, grijpen de docenten van de middelbare school de eerste dagen aan om te oefenen met het digitale alternatief. Sinds donderdag zijn ze ‘live’. ,,Dat was ontzettend wennen”, aldus de docente Engels.

Via Microsoft Teams kan een ‘vergadering’ (in dit geval een les) gestart worden. Vanuit huis communiceert Jorritsma zo met haar leerlingen, die eveneens thuis zitten. Dat is anders dan braaf in rijen in een klaslokaal, maar het is een werkbaar alternatief en levert bovendien grappige situaties op: ,,Zo heb je toch even contact. Sommigen zitten nog in hun pyjama, of soms zie ik een moeder met een stofzuiger door het beeld komen.”

Op haar eigen scherm ziet ze maximaal vier gezichten, mits de leerlingen ook hun webcam aanhebben. ,,Anders zie ik zwarte vlakjes met hun initialen.” De klassen zijn logischerwijs groter, maar meer ‘hoofden’ zijn er simpelweg niet in beeld. ,,Als iemand een vraag stelt of een opmerking maakt, komt dat gezicht naar voren”, legt Jorritsma uit. ,,Het werkt”, is haar conclusie. ,,Zo kunnen ze toch door.”

Wel wordt de eigen discipline van de leerlingen aangesproken, meer dan ooit. Want hele uren lesgeven is er niet meer bij: ,,Meestal zo’n tien minuten. Even kort, zodat je toch het gevoel van contact hebt”, schetst Jorritsma. Al het lesmateriaal wordt in een digitale leeromgeving geplaatst, zodat iedereen weet welke opdrachten hij of zij moet maken. Bijkomend voordeel: ,,Je hebt geen ordeproblemen.”

Dubbel is het wel: ,,De kern van het werk is toch de leerlingen zien. Dat mis je wel een beetje. Ik zie ze liever voor mijn neus, ik hou van de interacties. Nu zit ik de hele dag in een bureaustoel, dat is niks voor mij.”

Dan zijn er nog de examenleerlingen. Voor hen staat een laatste periode van toetsen gepland. deze gaat vooralsnog door en de toetsen worden ‘gewoon’ op de school afgenomen. Doordat er verder geen leerlingen op school zijn, kan het Marne college zorgen voor voldoende spreiding en afstand. Voor niet-examenleerlingen wordt een alternatief gezocht. De centrale examens, die zouden beginnen op 7 mei, gaan niet door, zo maakte minister Arie Slob van Onderwijs dinsdag bekend. Scholen moeten nu op basis van schoolexamens bepalen of leerlingen geslaagd zijn.

Jorritsma houdt de moed er in: ,,Iedereen is heel positief. Het is mooi dat het zo toch door kan gaan. We doen het samen.”

Yme Gietema.