Heftig en ingrijpend, maar noodzakelijk

SNEEK Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân noemt de aangescherpte maatregelen van maandagavond vanwege de coronacrisis heftig, ingrijpend, maar ook noodzakelijk om kwetsbare ouderen te beschermen. ,,En om de verspreiding van het virus te vertragen zodat het voor onze zorgverleners hopelijk beheersbaar blijft.”

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen zijn sinds donderdag op slot voor bezoekers. Het is een van de ingrijpende maatregelen vanwege de coronadreiging Het sociale leven ligt nu in ieder geval tot 1 juni plat.

De woon- en zorgcomplexen van Patyna in Sneek en omgeving zijn gesloten voor bezoek. Dat geldt ook voor de vestigingen van Philadelphia. Even op visite bij vader, moeder, opa of oma in het verpleeghuis kan niet meer. ,,Juist nu wil je er graag naartoe. En dat kan niet. Heftig, ingrijpend en verdrietig. Hopelijk vinden we manieren om zoveel contact te houden”, zei Jannewietske de Vries vanmorgen in een reactie.

Een beroep doen op het gezonde verstand alleen bleek het afgelopen weekend niet genoeg. Profiterend van het mooie weer gingen grote groepen mensen de straat op, naar het strand of het bos in. De regering verbiedt vanaf eergisteravond alle samenkomsten van meer dan drie mensen. Premier Rutte sprak ook met name de jongeren aan de risico’s niet te onderschatten.

Burgemeester de Vries: ,,Die 1,5 meter afstand houden van elkaar is cruciaal.” Wie zich daar niet aan houdt riskeert een boete tot 400 euro. Winkels moeten ervoor zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dat kan door een deurbeleid te gaan voeren zodat niet iedereen tegelijk naar binnen kan. Kappers en nagelsalons moeten in navolging van de eet- en drinkgelegenheden dicht.

Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven. Even frisse neus halen? Ga alleen. Doe ook alleen boodschappen. Geadviseerd wordt thuis bezoek van ten hoogste drie mensen te ontvangen, die op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten.

,,De ernst van de situatie dwingt ons hiertoe. Het grijpt diep in, in het leven van ons. We vragen heel veel van de mensen, maar het is echt noodzakelijk want we moeten de verspreiding van het virus vertragen. Daarom roep ik ook iedereen op de regels strikt in acht te nemen”, laat burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân weten.

Net als haar collega’s krijgt zij meer ruimte om te handhaven. ,,Mocht dat nodig zijn dan zullen we dat doen, want het is echt serieus wat er aan de hand is in ons land. Nogmaals, ook een oproep aan de jeugd, vermijdt groepen. Je kunt er zelf wel niet zoveel last van hebben, maar je besmet mogelijk anderen die wel kwetsbaar zijn.”