Schakers van Westergoo ronde voor het einde kampioen

BOLSWARD Schaakclub Westergoo is kampioen geworden in de tweede klasse B van de Friese Schaakbond. Met nog een ronde te gaan, is het team niet meer te achterhalen. Dinsdag werd de zesde overwinning op rij behaald, ditmaal werd Lemmer I geslachtofferd. Met niet misteverstane cijfers: 3.5-05.

De toon werd gezet door teamcaptain HarmJan Dijkstra. Hij won reeds na twintig zetten. Zijn Lemster tegenstander speelde op de achtste zet zijn a-pion op dramatische wijze naar voren waardoor Dijkstra’s stukken vrijspel kregen achter de vijandelijke linie. Johan Leeverink, spelend aan bord drie, had ook gedurende de hele partij het betere van het spel. Hij richtte succesvol al zijn stukken op de vijandelijke koning en dat resulteerde te langen leste in een vol punt.

Jozef Dölle kwam in de hoofdvariant van het Frans twee pionnen voor en na enig zorgvuldig manoeuvreren wist hij die materiele voorsprong overeind te houden. Zijn tegenstander -aan het eerste bord- ging door de vlag maar daar zat’m niet de kneep. Dölle leverde een uitzonderlijke prestatie door extern te komen tot een score van 5 uit 5. Invaller Bergsma tenslotte speelde een gedegen partij. Hij sloeg alle plaagstootjes vakkundig af en bereikte veilig de remisehaven.

Ook Westergoo III speelde dinsdag en thuiswedstrijd. Wat voor het eerste gold gold ook voor het derde, men scoorde er lustig op los. Drachten IV werd met 3-1 verslagen. Sikma en Bottema remiseerden, terwijl Van der Pal en Hylkema het volle punt binnen sleepten. Westergoo III is in de derde klasse met nog een ronde te gaan een subtopper.

Intern twee verrassingen: Gerrit Stornebrink speelde remise tegen koploper Viersma en Boomsma hield Banning van de overwinning. Voor de rangschikking derhalve geen gevolgen. Tine Stapersma versloeg middels een gedegen potje Jan Altena en runner up Verheggen liet Garmen Hageman puntloos naar Parrega terugkeren. Zonder tegenbericht zullen volgende week de stukken in het Convent gewoon weer uit de doosjes tevoorschijn komen.