Ook ‘Super tuesday’ bij schakers van Westergoo

BOLSWARD Dinsdag was het ook in de bovenzaal van het Bolswarder Convent ‘Super tuesday’. Uiteraard zonder elkaar bij aanvang van de partij een hand te geven -zulks conform de ministeriële instructies in het kader van de bestrijding van het Corona-virus-namen de koplopers bij schaakclub Westergoo het op tegen hun naaste belagers.

Murk Viersma speelde tegen Johan Leeverink en Cees Banning werd geconfronteerd met Fokke de Boer. De lijstaanvoerders lieten zich niet verschalken. Zowel Viersma als Banning zegevierden in de hen kenmerkende stijl. Banning creatief door twee torens te offeren tegen drie lichte stukken en Viersma solide, degelijk en kleine kansjes benuttend zodra ze zich voordeden. Vierma blijft derhalve lijstaanvoerder en Banning volgt op twee.

Maar er was meer strijd. Runner-up Hessel van der Pal speelde tegen Eeltsje Boomsma en wist al vrij snel in de partij materieel voordeel te behalen. Indrukwekkend was de wijze waarop hij vervolgens afwikkelde naar winst. Voorzitter Gerrit Stornebrink was gepaard aan zijn secretaris, HarmJan Dijkstra. Stornebrink was gedurende het middenspel gedwongen om de vrij-pion van Dijkstra in toom te houden. Dat lukte hem uitstekend en net nadat een remise aanbod door Dijkstra werd afgewezen, sloeg Stornebrink plots meedogenloos toe. Een correct paardoffer leverde hem twee gezonde pionnen op en uiteindelijk de partijwinst.

Jappie de Leeuw was tegen Johan Verheggen iets te vrijgevig en moest dat na een zet of dertig bekopen met een nederlaag. Hetzelfde gold voor Tine Stapersma. Zij deed Garmen Hageman een dame cadeau en die draalde vervolgens niet met het incasseren van het volle punt. Piet Sikma loste het probleem van de oneven opkomst op door het tegelijkertijd tegen twee spelers op te nemen. Hylkema en Altena moesten beiden het onderspit delven tegen de Hartwerder.

Taeke Bergsma en Tsjesse Bottema speelden voor de KO-cup. Hun partij eindigde in remise en derhalve had een barrage moeten volgen. Bersma besloot evenwel de eer aan Bottema te laten. “Jij bent nog jong en ambitieus,’’ zo hield hij Botteman voor. “Speel jij de finale maar.” Bottema nam dit aanbod gretig aan. In de finale ontmoet hij Cees Banning.

Volgende week staan er twee externe thuiswedstrijden op het programma. Indien Westergoo I wint tegen Lemmer is het kampioenschap binnen, maar ook bij verlies zijn de titelkansen nog niet verkeken.