Hûs en Hiem: aanbouw Martinikerk mag niet versmelten met kerk, ellipsvormige uitstulping is akkoord

Welstandscommissie Hûs en Hiem zet kanttekeningen bij het verbouwplan voor de Martinikerk in Sneek.

De ellipsvormige uitstulping vindt de welstandscommissie prima, maar Hûs en Hiem maakt zich zorgen over de versmelting van de aanbouw met het historische gedeelte van de kerk.

Het ontwerp van het 2,1 miljoen euro kostende verbouwplan, met een ellipsvormige, groene aanbouw tussen kerk en klokkentoren, riep bij sommige Snekers felle reacties op. De aanbouw moet van de kerk een multifunctioneel gebouw maken voor bijvoorbeeld muziekuitvoeringen en exposities. Daarvoor wijkt de kosterswoning.

Lastige hoek

,,Een lastige hoek’’, erkent ook adviseur monumenten Gertjan Timmer van Hûs en Hiem. Toch past de ellipsvorm van de aanbouw goed in de bocht, denkt hij.  De commissie, die zich al meermalen over het plan gebogen heeft, is dan ook in hoofdlijnen akkoord met de aanbouw.

,,Maar wij hebben wel altijd gezegd dat de aanbouw ondergeschikt moet blijven aan de kerk’’, zegt Timmer. Dat is nu nog niet het geval, aldus de welstandscommissie. Hûs en Hiem adviseert de gemeente dan ook om nog geen definitief fiat te geven.

Te veel verweven

De verwevenheid tussen de moderne aanbouw en de historische kerk is de reden voor dat negatieve advies.

Hûs en Hiem ziet dat in het huidige ontwerp vooral in de binnenkant de oude en nieuwe architectonische elementen nog te veel met elkaar verweven zijn. Zo loopt er in het ontwerp een moderne plint door tot in de kerk.

Lees ook | Verbouwing Martinikerk valt niet in goede aarde: 'Dit kan alleen maar een grap zijn'