Zwaarste Oerpolderloop trekt 180 deelnemers

IT HEIDENSKIP Sportvereniging Friesland organiseerde zondag voor de twaalfde keer de Oerpolderloop in en rond It Heidenskip.

Alle soorten weersomstandigheden zijn de voorgaande edities wel voorbij gekomen, maar zoals deze keer was het nog nooit. Harde wind -met windkracht 7 en 8- en dikke buienen maakten het voor de deelnemers niet gemakkelijk.

SV Friesland last direct geen loop af en nu ook niet, ze hadden hun weerman Chris Draijer gevraagd om advies en deze kon hun gerust stellen zo hard zou het niet waaien en de regen zou voor de start zijn gevallen. Van die regen klopte maar er was wel genoeg wind zodat de start/finishboog in de kist bleef en de jurytent extra vastgezet werd.

180 lopers uit alle delen van het land en ook de snelle lopers uit Friesland waagden zich aan de tocht en schreven zich in voor de 8 of 14.7 kilometer. Parkeerwachters zorgden dat de auto’s op de juiste plaatsen werden geparkeerd en niet in het gras waar geen versteviging onder zat. Bij de verzorgingsposten schonk men warm water wat heel goed werd bevonden door de deelnemers, steenkoud water zorgt voor maagkrampen.

De routes waren door Ida en Johannes de Boer uitgezet en de pijlen en kilometerpunten stonden er nog het vette krijt had de regen doorstaan, ook werden er nog bordjes bijgezet zodat uit de verte was te zien welk kilometerpunt men nu passeerde.

De 8 km ging na de start via de weg die hun naar het eind van de bewoonde wereld bracht en ze via de koeienstal terug keerden naar de finish. In de stal was de verzorgingspost.

Deze loop was zeker niet geschikt voor mooiweerlopers en de eerste 4 km ging pal in de wind op waarna de route door het patersrondje volgde, geen bomen die beschutting gaven en ook geen huizen en boerderijen, maar ‘het was te doen’, waren de opmerkingen na de finish van de geoefende lopers.

Wilko Bakker van Horror won de 14.7 km in 52.30 voor Erwin de Vries van Lionitas (53.09) en Riekele Kobes SV Friesland (53.21).

Bij de vrouwen was Fleur Baljet in 59.15 de snelste, gevolgd door Rianne Harmsen (1.04.56) en Gwendolien Flokstra (1.07.26).