Proef eenrichtingsverkeer door centrum Bolsward start maandag

BOLSWARD De ‘slangen’ over de weg zijn in en rond het centrum van Bolsward al aangebracht, maandag start de gemeente Súdwest-Fryslân met een proef: tot en met 29 maart geldt eenrichtingsverkeer door een deel van de Hanzestad.

De proef werd eind oktober al aangekondigd door Leon Slootjes, verkeersdeskundige van de gemeente, maandag gaat deze dus van start. Een kleine vier weken lang, van 2 tot en met 29 maart, kunnen automobilisten alleen vanaf de Snekerpoort via de Jongemastraat en de Marktstraat het centrum bereiken. De gemeente wil inzicht krijgen in het rijgedrag als deze maatregel daadwerkelijk ingevoerd zou worden. De aangebrachte ‘slangen’ meten de verkeersstromen.

De resultaten worden gebruikt voor de aanstaande herinrichting van de binnenstad. Het is bepaald geen uitgemaakte zaak of de eenrichtingsroute daarbij wordt aangehouden, maar om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen wordt nu deze proef gehouden.

De test heeft geen gevolgen voor fietsers en bromfietsers en ook de bevoorrading van winkels kan op de gebruikelijke manier doorgaan. Hulp- en nooddiensten zijn op de hoogte van de plannen, evenals busvervoerder Arriva. De eenrichtingsroute loopt vanaf het Broereplein tot aan het Skilwyk.

Er wordt geen extra handhaving ingezet, maar de politie is op de hoogte gesteld, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. Ook worden aan beide kanten van het centrum borden geplaatst waarop de maatregel wordt ‘aangekondigd’