Kirsten Postma uit Bolsward naar finale Miss Beauty of Friesland

BOLSWARD Kirsten Postma (20) uit Bolsward is doorgedrongen tot de finale in de strijd om de titel Miss Beauty of Friesland. Op 18 april wordt de winnaar bekend.

Samen met ruim dertig andere meiden was begin februari een zogeheten castingdag, te beginnen met een voorstelronde. ,,Daar moest je wat over jezelf vertellen. Wie je bent, waar je vandaan komt”, legt Kirsten uit. Daarna volgt de bikinironde. ,,Dat was eigenlijk heel simpel. Je loopt van punt naar punt en moet op een bepaalde pose aanhouden. Dat vond ik heel eng, want je staat zowat in je nakie”, vertelt ze lachend. ,,Je moet jezelf volledig laten zien. Normaal gesproken heb ik daar nooit problemen mee, maar je wordt hier toch afgerekend hoe je jezelf neerzet.”

In de laatste ronde moeten alle deelnemers een vraag in het Engels beantwoorden. ,,Ik werd gevraagd wie mijn rolmodel is. Dat antwoord was heel simpel: dat is mijn vader. Hij is altijd mijn rolmodel geweest. Dat vonden ze volgens mij wel een goed antwoord.”

Dat wordt ook wel duidelijk bij de beoordeling: nadat de jury in beraad gaat (,,dat duurde lang..”) blijkt dat Kirsten, tegenwoordig wonend in Leeuwarden, één van de twintig finalisten is. ,,Dat zag ik niet aankomen”, bekent ze na afloop. ,,Ik vond het al leuk om mee te doen, de ervaring de spanning, maar ik was natuurlijk wel blij dat ik door was.”

In de weken tot de finaledag krijgen zij verschillende workshops. ,,Catwalktraining, fotoshoots..”, geeft ze als voorbeelden. ,,Maar we gaan ook leuke dingen doen met de groep, zoals paintballen.”

Op de finaledag bepaalt de jury deels de winnaar, maar ook de stem van het publiek telt mee. Stemmen kan door een sms te sturen naar 3010 met daarin de tekst ‘Poll Friesland Kirsten’. Tot slot deelt de organisatie punten uit -goed voor 30 procent van het eindoordeel- voor inzet, gedrag en motivatie tijdens de activiteiten.

En ondanks dat de finaleplaats voor haar als een verrassing kwam, gaat Kirsten nu wel voor de titel. ,,Het kost veel van jezelf, maar ik heb wel de drive om te winnen.” Ze heeft haarzelf echter wel een belofte gedaan: ,,Ik wil wel mezelf blijven. Het is een traject vóor mezelf, met mezelf. Ik ga me niet voordoen als iemand anders.”